Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/edoimedo

Marketing

Sisi u potrazi za slobodom Allison Patak





Sisi u potrazi za slobodom Allison Pataki

Izdavač:Lumen


Ova knjiga pisana je na temelju povijesnih događaja o carici Elizabeti , koju su od milja zvali Sisi. Mogu slobodno napisati da je ovo povijest na jedan drugačiji način. Jako je nezahvalno pisati osvrt na ovakve knjige jer većina nas ima skoro isti ili sličan dojam o knjizi i može netko reći: “ Gle, iskopirani osvrt!” ali nije tako.

Sisi je u ovom romanu prikazana kao nesretna carica koja žudi za slobodom. Kod svakog većeg problema Sisi ima potrebu pobjeći na neko putovanje. Najčešće boravi na svom posjedu u Mađarskoj gdje jaši svoje konje, ima potpunu slobodu i može biti opuštena. Sisi od svega ne voli boraviti u Beču uz svojeg supruga cara Franju Josipa i svekrve Sofije ( koja joj je ujedno i teta) i stroga carska pravila.

Za cara Franju Josipa udala se kao petnaestogodišnjakinja, rodila je četvero djece od kojih je prvorođena Sofija umrla, Gizelu i Rudolfa na brigu i odgajanje uzela je njena svekrva, a Viktoriju je odlučila roditi u Mađaraskoj i odgajati je sama bez utjecaja svekrve ili bilo koga drugoga.
Iako je bila u braku zaljubila se dva puta, u mađarskog grofa Andrassyja i engleskog kapetana Middletona , a Sisina vječna dvojba bila je : održati obitelj na okupu ili pobjeći iz braka….


Priča je puna zavjera , spletki, tračeva , izdaje, ali i ljubavi. U knjizi se spominju i povijesne ličnosti kao što su Kraljica Viktorija, Marija Terezija, ludi kralj Ludvig II, pa čak i Wagner i Strauss i mnogi drugi. U knjizi doznajemo da su Ludvig i Wagner bili vrlo dobri prijatelji i da je Ludvig novčano potpomagao Wagneru u njegovoj umjetnosti. Kad smo kod Wagnera spominje se u knjizi njegovo djelo : Prsten Nibelunga. A jeste li znali da je Strauss samo za cara Franju Josipa napisao Carski valcer? Ima dosta opisa carskog protokola kada u službeni posjet dolaze drugi državnici, ali i krajolika, haljina.

Meni se knjiga svidjela.


Post je objavljen 01.06.2017. u 15:11 sati.