Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Malo o baterijama

Mnogi fotoaparati danas ne rade bez baterija. Aparati koji ne trebaju baterije za rad su uglavnom samo stari potpuno mehanički fotoaparati na film. Čak i noviji aparati koji koriste film, koriste baterije koje pogone sustav za namatanje filma, autofokus i svjetlomjer. Digitalni fotoaparati bez baterija uopće ne rade.

Vrste fotoaparata i baterija

Postoje generalno dvije vrste digitalnih fotoaparata, s obzirom na to kakve baterije koriste.

Prva vrsta fotoaparata su oni koji koriste baterije tipa AA ili AAA, bilo jednokratne (kakve se može nabaviti praktički na svakom kiosku), bilo punjive (koje se putem posebnog punjača mogu, nakon što se isprazne, ponovo napuniti i ponovo koristiti). U ovoj kategoriji su uglavnom razni "kompakti" i "point-and-shoot" aparati.

Druga vrsta fotoaparata su aparati koji koriste poseban tip baterije, koji odgovara samo za taj aparat ili seriju aparata. Te baterije se međusobno jako razlikuju izgledom i voltažom (kao i od AA, odnosno AAA baterija). Svaka takva baterija ima svoju oznaku za prepoznavanje koja je kombinacija slova i brojki (npr. BP-511, NB2LH, NP-95 i slično...). Sve takve baterije su punjive. Njih uglavnom koristi većina mirrorless i DSLR aparata, te dobar dio ultrazoom kompakata.

Postoje čak i fotoaparati koji mogu koristiti oba tipa baterija, no takvi modeli su rijetki, ili pak uvjetuju nabavku posebnoga adaptera, tzv. battery gripa isl...

Trajanje baterija

Trajanje baterije ovisi o više faktora. Počevši od samog kapaciteta baterije (u mAh), preko "radnog opretećenja" (koliko se osim snimanja gledaju snimljene slike, korsiti bljeskalica itd.. a što dodatno prazni bateriju), pa do njene istrošenosti uslijed same starosti baterije; sve punjive baterije s vremenom gube svoj kapacitet i sve kraće traju.

Doduše, postoje trikovi kojima se, barem donekle, može produžiti trajanje baterija.

Inače, prilikom nabave novih baterija uvijek se postavlja pitanje da li kupiti originalne baterije ili zamjenske.

Originalne su u pravilu skuplje do zamjenskih, čak po i nekoliko puta, no sa njima uglavnom ima manje problema nego sa zamjenskima; sporije gube kapacitet, manje se griju prilikom punjenja isl.

Zamjenske su pak jeftinije, i njih se isplati kupiti ako se misli nabaviti velik broj "rezervnih" baterija, ako je originalne nemoguće nabaviti ili ih se zbog cijene ne može priuštiti.

Post je objavljen 30.05.2017. u 00:01 sati.