Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Probranice 41

Zašto naziv „Probranice“?
Ideju mi je dala istoimena emisija na trećem programu HR koja se emitira od 1993. godine i donosi najnovije snimke inozemnih izdavača, uz stručnu recenziju autora. Uzevši to kao moto odlučih da pod tim naslovom povremeno donosim kratke, humorom/satirom/sarkazmom/cinizmom obojene, osvrte na najnovije bisere našeg (i svjetskog) društveno-političko-gospodarskog bespuća.


3 zlata + 3 srebra


Čitam: Na 15. prirodoslovnoj olimpijadi EU u Kopenhagenu, naši su srednjoškolci osvojili tri zlatne i tri srebrne medalje. Uspjeh su proslavili sa svojim roditeljima i prijateljima.

Komentar cinika: Na proslavi nisu zamijećeni 'uvaženi' političari. Vjerojatno zato što su se u to vrijeme odavali počast žrtvama na Bleiburgu ili se bave predizbornom kampanjom.

Vitez

Čitam: 'Uvaženi' zastupnik i potpredsjednik Hrvatskog sabora imao je potrebu izjaviti kako je za njega 'čin hrvatskog Viteza Reda Svetog Groba Jeruzalemskog velika čast, ali i doživotna obaveza za pružanje potpore kršćanima u Svetoj zemlji i drugdje gdje im je ona potrebna'.

Komentar cinika: Iz njegovog dosadašnjeg angažiranja u pomoći kršćanima kao zastupnika i potpredsjednika Sabora, zaključujem da nikakva njegova pomoć hrvatskim kršćanima više nije potrebna. Naši kršćani, naime, žive u HDZ-ovom Raju.

Putin pijanist

Čitam: Putin je u nedjelju, očekujući kineskog predsjednika Xija Jinpinga, odsvirao nekoliko akorda na klaviru. Prema pisanju novinske agencije Tass odsvirao je nekoliko odlomaka iz pjesama iz sovjetskog razdoblja s temom Moskve i Sankt Peterburga (za one mlađe koji možebitno ne znaju što znači kratica Tass, evo objašnjenja Telegrafska agencija sovjetskog saveza).

Komentar cinika: Vjerojatno se ipak radilo o pjesmama s temom Moskve i Lenjingrada, obzirom da tada drugi spomenuti grad nije nosio današnje ime.

Nagodba

Čitam: Elon Musk, američki inovator (kažu da je i filantrop), nagodio se sa zaposlenicima svoje tvrtke da im plati četiri milijuna dolara za potplaćeni i prekovremeni rad, rad bez odmora, a često su radili i dulje nego što su trebali što im nije bilo plaćeno.

Komentar cinika: U Hrvatskoj tvrtkama koje posluju na taj način takvo nešto ne pada napamet ni u snu. One to rješavaju jednostavnije: otkazima ili bankrotom tvrtke.

Krenuo u kampanju (konačno)

Čitam: Predsjednik SDP-a D. Bernardić na predstavljanju kandidata koalicije SDP – HNS za lokalne izbore, izjavio je kako je Slavonija žedna novih radnih mjesta, budućnosti i promjena.

Komentar cinika: Program za +5! Čim počnu poplave Slavonija će prestati biti žedna, u budućnosti kad svi mladi iz nje isele bit će radnih mjesta za izvoz, a promjene se već događaju – Slavonija je opustošena tako da je više ni rođena (hrvatska) mati teško može prepoznati.


Malo iz svijeta

Čitam: Tony Blair planira, u slučaju poraza Laburista na predstojećim izborima, osnovati novu političku stranku, koja bi se potencijalno mogla nazvati Progresivna stranka.

Komentar cinika: I onda još netko govori da Hrvatska ne izvozi svoje 'patente' u strane zemlja.

Čisto ko suza

Čitam: Skandal u Baškoj Vodi: koncesiju za marinu dobila tvrtka s 12 milijuna nižom ponudom. Joško Roščić, trenutačni načelnik općine, odbacuje optužbe o namještenosti natječaja i tvrdi da nisu gledali samo novčani iznos, nego i druge elemente i nije istina da su kuverte bile otvorene.

Komentar cinika: Obratite pozornost na izričaj „drugi elementi“. A što se tiče tvrdnje kako „nije istina da su koverte bile otvorene“ slažem se, vjerojatno su bile providne.


Kakva stranka takav poklon

Čitam: Navodno se u Đakovu – kažu korisnici društvenih mreža – u izbornoj kampanji dijelili promotivni paketi bučinih koštica čiji je rok trajanja istekao prije par godina.

Komentar cinika: Nije isteka samo rok trajanja promotivnih koštica, istekao je i rok onih koje takve poklone dijele, ali za razliku od koštica još uvije traju.

Povratak (otpisanih)


Čitam: Ivana Šojat, kandidatkinja HDZ-a na izborima za čelnu osobu Osijeka kaže: „Moj je cilj da se u Osijek vrate oni koji su iz njega otišli. Imam odlične odnose po vertikali (sic!) od državnih ureda i ministarstva do samog vrha države s osobama koje donose političke odluke u Hrvatskoj.“

Komentar cinika: Možda ostvari svoj cilj ako uspije pronaći one koji su, zahvaljujući osobama što čine „vertikalu od državnih ureda i ministarstva do samog vrha“, trasirali put onima koji su napustili Osijek.

Pedro

Čitam: Franjo Gregurić, bivši ratni premijer, smatra da je kriza Agrokora Putinova kazna Hrvatskoj zbog loše politike prema Rusiji, a posebice Plenkovićeva izjava o Krimu.

Komentar cinika: Huuura, sad kad više nema Srba, Miloševića i Beograda, sad su nam krivi Rusi, Putin i Moskva. Glavno da nismo krivi mi ili ne daj Bože vlasnik Agrokora.

(Dalekovidni) super trgovac


Čitam: Za 50 milijuna dolara prodaje se Titova vila na Manhattanu, površine, prava sitnica, 200 ari u dobrom stanju. 1905. godine sagrađena je za današnjih 60.000 dolara, pa prodana za i danas respektabilnih 725.000. Nakon niza vlasnika, nakon Drugog svjetskog rata kupila ju je Jugoslavija za 300.000 dolara.

Komentar cinika: Obzirom da zgrada nije bila u vlasništvu mrskog nam Maršala iako je za njega bila kupljena, njegovi mrzitelji iz svih republika i pokrajina će, ako je uspiju prodati, međusobno podijeliti gotovo 200 puta veću hrpicu 'zelembaća'. Svaka poredba s Kulmerovim dvorima je – neprovediva.


Epilog:
Sve ovo pokupih u današnjem J.L. a, „vjerujte bez šale“, mogao sam 'nadrviti' još toliko iz tog izdanja. Ima 'štofa', ima.


Post je objavljen 15.05.2017. u 16:06 sati.