Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Kako odabrati fotografa za vjenčanje?

Fotografije vjenčanja predstavljaju trajni zapis i uspomenu s tog važnog događaja. Zbog toga bi svakako trebalo voditi račina da te fotografije budu snimljene kvalitetno.

Danas fotografa za vjenčanja ima napretek - od pravih usko specijaliziranih fotografa koji praktički snimaju samo vjenčanja, pa preko raznih "freelancera" koji uz sve i svašta usput snimaju i vjenčanja, pa do naprednijih amatera i "susjedovog malog" koji snimaju svadbe prijatelja svojim "amaterskim" aparatom ili moćnim mobitelom.

No događa se danas i neki čudan trend da ljudi nastoje s jedne strane štediti na fotografu, do mjere da ga čak ni ne unajmljuju, već se oslanjaju na vlastite mobitele s kamerama, dok s druge strane od vjenčanja rade čitave spektakle koji uglavnom ostanu samo na razini mutnih sjećanja jer nema kvalitetnih snimaka s tog događanja.

Kako odabrati fotografa za vjenčanje (u tri jednostavna koraka)?

1. Postavite si pitanje kakve fotografije sa vjenčanja zapravo želite

Ovo je prva, osnovna i zapravo najvažnija stvar prije bilo čega drugoga, o čemu ovisi kakvog će se fotografa uopće i tražiti, a u konačnici će imati i utjecaj na ukupnu cijenu fotografskog posla i usluga. Tu se pojavljuju faktori poput samog opsega snimanja (da li samo obred vjenčanja, obred i svadbu, ili možda još i dodatna snimanja kod mladenke i mladoženje, ili čak cijeli fotosessioni na lokacijama po gradu koji "pričaju priču"), načina snimanja i razinu naknadne obrade fotografija (više "dokumentaristički" ili više "umjetnički" stil), pa i do željene količine fotografija.

2. Raspitujte se i tražite preporuke drugih ljudi

Svatko tko je ikada angažirao nekog fotografa za (vlastito) vjenčanje, može reći i je li taj fotograf kojeg su angažirali bio dobar ili nije, koliko je kvalitetno odradio posao, te da li se on uklapa svojim načinom rada i kvalitetom snimaka u ono što želite (pod brojem jedan).

3. Razmotrite nekoliko potencijalnih fotografa

Fotografa za vjenčanje se ne odabire "na prvu loptu", odnsono na prvu preporuku, već se prije definitivne odluke treba suziti izbor na nekoliko (2-3) mogućih fotografa. Kod svakog pojedinačno se treba raspitati o načinu rada, cijeni posla, vremenu i načinu isporuke fotografija. Većina ozbiljnih vjenčanih fotografa ima svoj portfolio (fotografije sa vjenčanja koje je ranije snimao) iz kojeg se može dobiti prilično dobar dojam kako dotični fotograf radi.

Na kraju, od tih nekoliko potencijalnih fotografa, odlučite se za jednog koji će vam fotografirati vjenčanje.

Post je objavljen 15.05.2017. u 00:01 sati.