Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/potok

Marketing

Molitva za humor

Thomas More, pravi čovjek renesanse, bio je engleski odvjetnik i autor "Utopije", filozofskog djela o zamišljenoj idealnoj zemlji gdje odvjetnici nisu potrebni. Principijelnost ga je u doba Henrika VIII doslovce stajala glave. Za vjerovati je, međutim, da je zahvaljujući svome duhu More lakše prihvatio svoju smrt, nego što je potonji autokrat prihvaćao svoj život. Bolje je umrijeti bez glave, nego živjeti bez glave.


Thomas More (1478.-1535.)

MOLITVA ZA HUMOR

...Daruj mi dobru probavu, Gospodine, pa i nešto za probaviti. Daruj mi tjelesno zdravlje, zajedno s potrebnim razumom da ga što bolje očuvam.

Daruj mi prostu dušu, Gospodine, koja zna cijeniti sve što je dobro, a koja se, suočena sa zlom, ne da lako prestrašiti, već radije traži načine da popravi stvar.

Daruj mi dušu kojoj je dosada tuđa, koja ne pozna gunđanja, ni uzdisanja, ni tužaljki, i ne dopušta da me odviše uznemiruje ovo nešto što se šepuri, a koje se naziva 'Ja'.

Gospodine, daruj mi smisao za humor. Udijeli mi milost da razumijem šalu, kako bih našao nešto sreće u životu - i kako bih od nje dijelio drugima...


(Jutros sam na HKR-u čula ovaj posljednji redak, pa me to ponukalo da napišem post o sv. Thomasu Moreu, velikom filozofu, kao dokaz da sveci nisu nikakva bića od voska ili stakla nego obični ljudi koji su uspjeli ostvariti svoju ljudskost u svakodnevlju u najvećoj mjeri!
Njegov spomen se slavi 22. lipnja, na datum kad je smaknut.)

Post je objavljen 14.05.2017. u 12:34 sati.