Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Je li bolje biti amater ili profesionalac?

Razlika između amaterizma i profesije je velika. Počevši od razine stresa, pa do slobode izražavanja i kreativnosti.

Kao prvo treba razlučiti što zapravo pojmovi "amater" i "profesionalac" zapravo znače jer ljudi najčešće pogrešno koriste pridjeve "amaterski" i "profesionalno" za opisivanje kvalitete nečijeg rada, gdje bi "amaterski" trebalo predstavljati "loše", a "profesionalno" bi kao trebalo biti "vrhunsko". Međutim, je li nešto "amaterski" ili "profesionalno" određuje samo je li to nešto napravio amater ili profesionalac i nema nikakve veze sa kvalitetom napravljenog - i amateri mogu snimati vrhunske fotografije, dok profesionalni mogu temeljito zaribati stvar.

Naime, naziv "amater" dolazi iz latinskog "amator" (ljubitelj), a označava osobu koja se nečime bavi iz ljubavi prema tome čime se bavi.

S druge strane, naziv "profesionalac" isto tako dolazi iz latinskog "professio", a znači "zaposlenje", odnosno označava osobu kojoj ono čime se bavi osnovni izvor prihoda za život.

No koje su zapravo konkretne razlike između fotografa amatera i profesionalnih fotografa? I je li bolje biti amater ili profesionalac...?

AMATER
Radi za sebe.
Snima što želi, kada i kako želi.
Sam određuje kada će obrađivati ili printati snimljeni materijal.
Uglavnom snima radi opuštanja, razbibrige, ispoljavanja kreativnosti.

PROFESIONALAC
Radi za nekog drugog.
Snima ono što drugi žele i kako žele.
Često je u vremenskoj stisci, jer svi naručitelji fotografije žele "jučer".
Vrlo često stresan posao, što fizički (jurcanje sa snimanja na snimanje i nošenje većih količina opreme), što psihički (do bola naporni i neupućeni klijenti, neugodni prizori isl.)

Osim toga, unutar amatera i profesionalaca postoje još i dodatne kategorije...

Vrste fotografa amatera
Vrste fotografa profesionalaca


Post je objavljen 14.05.2017. u 00:01 sati.