Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bozenakamenski

Marketing

Zašto se šuti o gubljenju državne i društvene bitke s opijatima i stimulativima?


Poštovani!

Kad se govori o najvećim problemima u Hrvatskoj, u javnosti prevladavaju teme o ekonomskim problemima, svjetonazorskim razlikama i o iseljavanju stanovništva.

Postoji još jedan problem, opasan sam po sebi, i, na neki način, može biti u temeljima svih drugih problema.

Radi se o konzumaciji opijata od strane javnih osoba – političara, sudaca i odvjetnika, medijskih djelatnika, čak i liječnika.

Konzumacija opijata općenito u društvu, naročito kod srednjoškolskih učenika i studenata, zauzela je toliko maha da je, po mom mišljenju, potpuno izmakla kontroli organa vlasti i društva u cjelini.

Zbog toga mislim da je krajnje vrijeme za korjenite poteze, prvenstveno od strane vlasti. Nadolazeći lokalni izbori prilika su za jedan takav potez.

Naime, trebalo bi donijeti zakon o zabrani kandidiranja onim osobama koje ne bi mogle predočiti potvrdu o nekorištenju opijata i tableta sa sličnim djelovanjem, danu od strane posebne, od Vlade zadužene, medicinske institucije.

Konzumiranje droge kod nas je nelegalno, podložno kaznenim sankcijama, i može biti privatna stvar samo privatnim osobama.

Javnoj osobi, naročito političaru koji svojim djelovanjem i odlukama utječe na život svih stanovnika, konzumiranje opijata ne može biti privatna stvar.

Za drogom posežu javni djelatnici kojima je njihov posao prezahtjevan, odnosno nisu po svom obrazovanju, intelektualno ili psihički kapacitirani da, bez pomoći opijata, savjesno, stručno i na nivou odgovornosti koji njihov posao podrazumijeva, obavljaju svoj posao.

Zbog toga je njihova konzumacija opijata javna stvar, jer javnost je žrtva njihovih odluka donešenih u tko zna kakvom psihičkom stanju, možda stanju rastrojenosti, odnosno nesposobnosti za samokontrolu, ili možda u trenucima potpune opuštenosti kad se osobi čini da je sve krasno i lijepo i onda se vrlo lako da nagovoriti na odluke koje nisu u općem interesu.

Druga velika opasnost proizlazi iz činjenice da je takve osobe, naročito političare, suce i medijske djelatnike, lako ucijeniti.
A onda se donose odluke ne u društvenom interesu, nego zbog vrlo privatnih interesa koji su najčešće suprotni interesima neke zajednice ili države u cjelini.
Nadam se da će Vas ovo kratko upozorenje na veliku opasnost, koja iz dana u dan postaje sve veća, ponukati da u sklopu svojih ovlasti poduzmete odlučne korake u interesu svih nas.

Pozdrav!
Božena Kamenski,dipl.pol



Ovo pismo poslala sam Predsjednicima Vlade i Sabora, kao i Predsjedniku Gradske skupštine Grada Zagreba, 23.4.2017. Nitko iz Ureda ovih obnašatelja državnih funkcija nije ni potvrdio primitak pisma, kao što se to obično radi.

Događaji i akteri u političkom životu zemlje teško da mogu biti prizemniji i jadniji, ali što se tiče numerologije kao da su primjeri iz mojeg numerološkog udžbenika.

Zbog toga ću ipak napraviti nekoliko numeroloških analiza do lokalnih izbora, ako ništa drugo zdravije je da mi odušak za frustriranost društveno-političkim trenutkom budu numerološke analize a ne kolači.

Inače, u postu od 9.1.2015. pod naslovom „Crtice iz političkog podzemlja“, pišući o zamjetnoj relaksiranosti Ive Josipovića u javnim nastupima za razliku od uobičajene uštogljenosti i grča, napisala sam i ovo:
„Osobno, prezirem ljude koji radi boljeg uspjeha u poslu, školovanju ili bilo gdje drugdje koriste stimulanse; umjesto da rade na sebi i postaju sve kvalitetnije, sigurnije, izgrađenije osobe, oni idu linijom manjeg otpora tražeći snagu i podršku izvan sebe, umjesto u sebi samima.

Zbog toga mislim da bi kandidate za političke funkcije prije javnog samopredstavljanja trebalo podvrći testiranju na stimulanse svih vrsta i sadržaja. Iz jednostavnog razloga što takvi stimulirani često ostavljaju bolji dojam na površnu i manipuliranjima podatnu publiku, od vjerojatno sposobnijeg, ali impresioniranog trenutkom, protivnika.“

Do sada u javnom prostoru, pa tako ni u medijima, nisam uočila bilo kakvo problematiziranje ove pošasti koja nagriza temelje društva i zdravlje nacije.
Znači li to doista da je borba konačno izgubljena, i da će u budućnosti prosječnim, normalnim, zdravim društvom upravljati izdrogirana i korumpirana „elita“?


Post je objavljen 06.05.2017. u 21:47 sati.