Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Foto-nepotizam

Nepotizam je pojava gdje se nekome dodijeljuju funkcije i nagrade isključivo prema rodbinskim i prijateljskim vezama, umjesto prema stvarnim sposobnostima i objektivnim zaslugama. Sam naziv "nepotizam" dolazi iz latinskog jezika, od riječi "nepos" što znači "nećak".

Osim što je nepotizam vrlo česta pojava u politici i gospodarstvu (kod nas gotovo epidemijskih razmjera, op.a.), takvih stvari ima i u svijetu fotografije.

U fotografiji se nepotizam javlja u situacijama kada na nekim fotografskim natječajima pobjeđuju rodbina i prijatelji organizatora natječaja ili članova žirija. (Inače, na svim normalnim natječajima uobičajeno je da su pravila natječaja takva da organizatori, članovi žirija kao i članovi njihovih obitelji ne smiju sudjelovati.)

Nedavno se vani dogodio upravo takav slučaj gdje je organizator jednog natječaja pobjedio na fotografskom natječju koji je sam organizirao...:

A Photo Contest Owner Won His Own Contest, and Pitchforks Came Out

Osim u ovakvim situacijama, slučajeva nepotizma ima i u situacijama gdje se za odrađivanje nekog fotografskog posla (snimanje nekog događaja, modnog editorijala, promo kampanje, "pornjave" ili čega već...) radije angažira nekog rođaka ili prijatelja (koji će, iako nema pojma o snimanju, posao odraditi jeftinije od profesionalnog i vrsnog fotografa), ili pak kada nekome rodbinske i prijateljske veze pomažu da bude medijski eksponiran kako bi o u očima javnosti sebe prikazao kao vrhunskog fotografa iako je daleko od toga...

Post je objavljen 04.05.2017. u 00:01 sati.