Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Dežurni pljuvači

Dežurni pljuvači su ljudi koji se prvi javljaju sa svojim omalovažavajućim, uvredljivim i klevetničkim komentarima čim im se pruži prilika pljuvati i omalovažavati nekoga ili nešto.

Uglavnom se javljaju u komentarima ispod raznih novinskih članaka, ali ih ima i po forumima, blogovima, društvenim mrežama itd... A te medijske članke ispod kojih se javljaju uglavnom ne čitaju dalje od naslova, ako uopće i naslov pročitaju do kraja.

Njima zapravo nije uopće bitno što se dogodilo, i tko je pravi krivac u čitavoj situaciji, te radi li se možda čak i o novinskoj patki (izmišljenoj, neprovjerenoj ili preuveličanoj vijesti), bitno im je samo da je jedan od faktora u čitavoj priči netko ili nešto prema kome ti dežurni pljuvači imaju ekstremne nesimpatije (zbog vlastitih kompleksa, fiks-ideja, stereotipa, predrasuda, urbanih mitova itd.) i imaju naviku "na prvu loptu" pljuvati i omalovažavati čim im se za to tako pruži prilika. Dovoljan im je i najmanji povod zbog beznačajne stvari (do mjere "tjeranja maka na konac".)

Prema načinu djelovanja vrlo su slični tzv. "trolovima", čak se i u mnogočemu preklapaju, a uvjereni su da im nitko ništa ne može zbog lažnog osjećaja "anonimnosti" koju im pruža internet. Gotovo isključivo se koriste uvredama, floskulama, ili vlastitim proizvoljnim i imaginarnim konstrukcijama kojima nekoga pokušavaju omalovažavati ili klevetati.

Pa tako npr. kad se negdje dogodi da netko napadne nekog snimatelja (npr. fotoreportera na nekom događaju ili običnog fotografa), pljuvači će odmah početi pljuvati, ali ne po napadaču, već po snimatelju, jer mrze snimatelje, odnosno zato što su za njih svi snimatelji "paparazzi", "bolesnici", "voajeri", "provokatori", "šta oni uopće imaju snimat" itd...

Kad se na primjer dogodi prometna nesreća gdje vozač kamiona koji vozi po propisima pregazi čovjeka na biciklu sa slušalicama u ušima koji mu je bez gledanja izletio pred kamion sa sporedne ceste, dežurni pljuvači će se odmah pljuvati i omalovažavati vozača kamiona (koji uopće nije kriv), ali je on po njihovom svaćanju "niškoristi", "pijanac", "manijak za volanom" ili što već sve ne...

Ili kad se npr. negdje otvori rupa na cesti, prvi će se javljati prljuvači koji će mahom pljuvati po radnicima koji "namju pojma" ili "nisu to dobro napravili dok su to radili", iako ta pojava koja se dogodila zapravo uopće nije do njih, već se dogodila zbog drugih razloga - dotrajalosti, starosti, utjecaja prometa i/ili djelovanja atmosferilija (kiša, snijeg, led, podzemne vode itd..), tektonskih gibanja (potresa, klizišta)...itd.

Takvih primjera bi se moglo navesti još masu...

Razlog takvom pljuvanju je zapravo to što dežurni pljuvači na taj način pokušavaju liječiti neke svoje komplekse. Uvjereni su da što glasnije i što obilnije nekoga popljuju, omalovažavaju ili klevetaju, da na taj način ponižavaju ono po čem pljuju, a da istovremeno oni sami djeluju "važnije", "pametnije", "naprednije", "moralnije" ili što već imaju namjeru postići tim pljuvanjem, vrijeđanjem, omalovažavanjem i/ili klevetanjem.

Post je objavljen 02.05.2017. u 00:01 sati.