Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tignarius

Marketing

UBITI PTICU RUGALICU

Eto kakva apsurda!
500-ti post sam "posvetio" onom bijedniku, kojeg su se i jadni roditelji odrekli!

Ali eto ja bi danas onako iz dosade; "ubio pticu rugalicu"
I dok Klepetan i Malena žive u ljubavi, mi imamo vrane koje grakću; po blogovima, novinama, vladama, saborima....

Pošto više nema ništa "mističnog" ni kod Fresha (razotkrio se da voza taxi po Muenchenu, a da ono što on piše nije on nego Miralem!)
Nema više ništa "mistično" od prenapregnutog mostića, psihopatić je ostao bez naočala a mali kaplar bez resora.
Sad se ustvari vidi da su onaj Pernar i onaj Sinčić, sasvim pristojni momci u odnosu na ove zalijevače cvijeća.

Naišli na malo većeg đukca od sebe!

A u nastavku prenosim "recenziju" don Damira Stojića
za one malo naivnije


Knjiga i film «The secret» nisu prava duhovna hrana. Iako na prvi pogled privlače i imaju sličnosti s našom kršćanskom vjerom, kada se malo bolje pogleda, vidi se da između «Tajne» i Evanđelja postoje nepremostive razlike.

«Tajna» zapravo spada u duhovnost New Agea. Stoga promovira ideju da je čovjek u krajnjoj liniji sam božanstvo koje treba upregnuti «svemir», odnosno Boga, da vrši njegovu volju. Odjek je to one stare podvale koju je još na početku đavao u liku zmije servirao prvim ljudima: «Ako mene poslušate, bit ćete kao bogovi» (usp. Post 3,1-5).

Nasuprot tome, vjera nas uči da mi nismo bogovi, već stvorenja grijehom ranjene naravi. Također, uči nas da pobožanstvenjenje ne možemo postići svojim silama, nego Božjom milošću i da mi trebamo otkrivati i vršiti Božju volju, a ne on našu.

Nadalje, «Tajna» i New Age općenito promoviraju vjerovanje da je moguće svojim razmišljanjem mijenjati objektivnu stvarnost. Nasuprot tome, Isus nam kaže da ne možemo svojom zabrinutošću dodati svome stasu jedan lakat (usp. Mt 6,27).

Ono što «Tajna» također potiče jest težnja za udobnošću, uživanjem, udovoljavanjem sebi. Tu nema tamnih noći osjetila i duha, nema moralnih zahtjeva, odupiranja grijehu do krvi (usp. Heb 12,4). Nasuprot tome, Evanđelje nas poziva da se odreknemo samih sebe, uzmemo svoj križ i idemo za Kristom (sve do Maslinskog vrta i Golgote, a tek onda i proslave).

Općenito uzevši, u kršćanstvu je Bog taj kojemu se s povjerenjem predajemo, vjerujući da on vodi naš život u pravom smjeru i nadahnjuje nas kad, kako i koliko je to najbolje za nas. Nasuprot tome, osoba koja prakticira New Age nastoji sama imati sve konce u rukama i voditi svoj život.

Radi se, ukratko rečeno, o dva oprečna sustava vjerovanja. Onaj tko se otvori vjerovanju New Agea, svjesno ili nesvjesno odriče se Evanđelja i otvara se djelovanju zlih duhova. Ti pak duhovi hrane iluziju pobožanstvenjenja onoga tko im se otvara, ali dugoročno gledano uvijek skupo naplaćuju svoje usluge. Treba biti svjestan da postoji đavao, koji je «lažac i otac laži» (Iv 8,44), koji se «prerušava u anđela svjetla» (2 Kor 11,14), koji zavodi svojim lukavstvima (usp. 2 Kor 11,3), a kojem je krajnji cilj «da ukrade i pogubi» (Iv 10,10).

Dakako, samo pozitivno razmišljanje, u određenom smislu, nije u suprotnosti s kršćanstvom.

Dapače, kršćanin će upravo zbog svjetla vjere u svemu vidjeti smisao, pa i u djelovanju zla koje Bog dopušta. Također, imajući povjerenje u Božju svemoć koja onima koji ga ljube sve okreće na dobro, kršćanin se neće predavati malodušju, mrmljanju i očajavanju, nego će sve iz Božje ruke prihvaćati i stalno moliti da se Bog još više proslavi. Također smo kao vjernici u odnosu prema svima pozvani uvijek promatrati ono pozitivno, a to je prije svega slika Božja na koju je svaki čovjek stvoren, i koju ne može do kraja uništiti niti jedan grijeh. Također, znajući da će zadnju riječ u povijesti svijeta imati Bog i da će svako dobro biti na kraju nagrađeno, kršćanin se neće predavati u teškoćama, protivštinama, nerazumijevanjima. No, svi ovi primjeri pozitivnog stava su jedno, a smjer u kojem vodi duhovnost «Tajne» nešto sasvim drugo.

Vjerujem da ćeš, produbljujući pomalo svoje prijateljstvo s Gospodinom, osobito preko Evanđelja, i sam uočiti ove razlike i na pravi način pročistiti i učvrstiti svoj duhovni život.

.Post je objavljen 28.04.2017. u 18:56 sati.