Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/carobninaputak

Marketing

ŠTO BI ŽENA TREBALA PRIDONIJETI U ODNOS 8. - Muškarci i žene



DOSTOJANSTVO

Žena koja se brine za kućanstvo i djecu, financijski je posebno ovisna o mužu. Ako on ne vodi primjerenu brigu o svome radu, ako nije vrijedan i angažiran, to može kao posljedicu imati materijalnu propast obitelji. Kolike li su žene prošle kroz nevjerojatne stvari jer ih je muž napustio, trošio novac na druge žene ili na alkohol i mnogo što drugo. Na kakvu je glasu obitelj ovisi, među ostalim, i o tome koliko se muškarac trudi u svojem zvanju.

Dostojanstvo muškarca sastoji se zato u tome da se bavi djelatnošću koja ne šteti drugima, da rado čini ono što mora i da za obitelj skrbi na način da je svjestan svoje odgovornosti. Njegovo se dostojanstvo naravno sastoji i u vjernosti sebi samome, svojoj ženi, svojoj djeci i svojoj zadaći. Predanost muškarca sastoji se u njegovu radu za izvanjski svijet, u ostvarivanju njegovih ideala i u odgovornosti prema ženi i djeci.

Dostojanstvo je žene u njezinoj predanosti mužu i djeci. Žena koja sve svoje osjećaje posvećuje mužu i djeci ima sasvim posebno značenje. Ona je time snažna žena. Takva se žena može razvijati i postojano se držati svojih osjećaja samo ako živi u društvu u kojem su i muškarci snažni. Samo onaj muškarac koji zna što je dužan Bogu, sebi , svojoj ženi, djeci i društvu može izdržati predanu ženu. Zato što je to tako i jer je to toliko presudno, u ovom poglavlju o dostojanstvu žene biti će riječi i o dostojanstvu muškarca. Duša koja se inkarnira u ženskom tijelu obično intenzivnije živi svoje osjećaje od duše koja se nalazi u muškom tijelu. Zato što je to tako, muškarcu je potrebna žena kao regulator njegove racionalnosti, a ženi je potreban vanjski oslonac i unutarnja sigurnost muškarca za njezinu predanost. Zato što žena svojom predanošću toliko pruža, zato je vrlina žene toliko hvaljena. Ona time ima toliku snagu, da su joj sve stare kulture odavale poštovanje. Čak i kulture koje su žene potlačivale pokazivale su time koliko snažnima smatraju žene – jer zašto bih na nekoga vršio pritisak, ako mi se ne čini opasnim?

Danas mnogi muškarci imaju strah od predanosti, od snage žene. Oni zato nijednoj ženi ne dopuštaju da im se uistinu približi, već bježe od jedne do druge. Zato što muškarci imaju tako mnogo strahova, žene se više i ne upuštaju s njima. Odnosi postaju plićima, rastave, a time i često mijenjanje partnera svakodnevni su. Time gube dostojanstvo kako muškarac tako i žena. Jer svaka rastava dokumentira – kao što sam to gore već izložio – da u sebi i na sebi nisi zapazio nešto što je od odlučna značenja. Ti svog partnera činiš odgovornim za nešto za što nikako nije odgovoran, barem ne u onoj mjeri koliko ti misliš. Svađa, raspravljanje i okrivljavanje uvijek su ponižavajući. Da ne govorimo o tome kako je to uvijek jasan znak za promašenu priliku.

Ako si muškarac, prihvati svoju ženu. Prihvati njezin intenzivni osjećajni svijet, tada će procvasti ne samo tvoj odnos nego i cijeli tvoj život. Predanost, dubok intenzitet predanosti žene donosi dostojanstvo i blistavilo u život muškarca kakvo on sam, a da ne govorimo ako je rastavljen, nikada ne može dosegnuti. Zato je dostojanstvo sjaj koji se pojavljuje samo onda, ako se muškarac i žena potpuno prepuste jedno drugom i ako izlaze jedno drugom ususret.





Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga (Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu, Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html




Post je objavljen 25.04.2017. u 08:40 sati.