Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Jug protiv Sjevera

Ratne boje i oznake na odorama – regularne postrojbe topništva

Tijekom američkog građanskog rata temeljno topništvo je terensko (poljsko) topništvo koje služi za potporu pješaštvu i konjaništvu. Pored ovog terenskog topništva postoji još i brodsko, tvrđavsko i teško topništvo. Glavna oružja su top i haubica, ali postoje i bacači granata.

Dobro za uvod to bi bilo više nego dovoljno, pa da ona Athumanunh napokon i počne svoj današnji zapis o crvenoj boji topništva. Dakle, odmah na početku rata bilo je više nego zorno da je topništvo Sjevera nadmoćnije, kako brojem tako i kalibrom topova. Moćne tvornice Sjevera 'izbacile' su 2283 komada topničkih oružja svih vrsta, a do kraja rata taj se broj popeo na 3325 komada topničkog oružja i to preko polovice toga otpadalo je na terensko topništvo (ono koje je pružalo potporu pješaštvu i konjaništvu).

Topništvo Juga bilo je od samog početka u nepovoljnom položaju. Na poljoprivrednom Jugu nije bilo tvornica koja bi mogle proizvesti topove, a blokada sjevernjačke USN (ratne mornarice) priječila je nabavu oružja iz inozemstva (Europe). Tako se topništvo Juga moglo oslanjati samo na ratni plijen.

No, bilo kako da bilo, Athumanunh će zapisati: Da je kojim slučajem topništvo Juga raspolagalo resursima topništva Sjevera tko zna kako bi se rat završio. Naime, u presudnoj bitci kod Gettysburga nezadrživi juriš Pickettove divizije slomilo je upravo topništvo Sjevera, nakon što je uspješno kontrabatiralo topništvo Juga.


pješačku brigadu generala Armisteada (elitni dio pješačke divizije generala Picketta) teško tuče topništvo Sjevera

Strašna tragedija Pickettove divizije ogleda se u samo dvije rečenice kada general Lee traži o generala Picketta: Generale Pickett okupite svoju diviziju!, a general Pickett sa suzom u oku odgovara: Generale Lee ja više nemam svoju diviziju.


generali Lee i Pickett

No, dobro za kraj – boja topništva toga doba je crvena odore, činovi i oznake prošarane su crvenom bojom kako Juga tako i Sjevera, a sva raskoš može se vidjeti na Athumanunhovoj slici ispod teksta.

 photo boje topnistva agr.jpg

Post je objavljen 21.04.2017. u 22:52 sati.