Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Izvanredni parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji 8. lipnja

Neočekivano, gotovo istovremeno kao u Francuskoj, održat će se parlamentarni izbori u Ujedinjenom kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, u četvrtak 8. lipnja (u Francuskoj je prvi krug 11. lipnja). Članak na wikipediji, ažuriran s puno podataka: United Kingdom General Election 2017.

Svega pet tjedana ranije, 4. svibnja, održavaju se lokalni izbori u Engleskoj, Škotskoj i Wallesu (ne u Sjevernoj Irskoj, gdje su bili nedavno).


Velika prednost konzervativaca

Premijerka Theresa May forsirala je odluku o prijevremenim izborima, jer ankete daju konzervativcima vrlo veliku prednost, pa bi mogli znatno povećati svoju većinu u Parlamentu (sad samo 330 od 650, a mogli bi dobiti preko 400) i tako komotno provoditi proces Brexita.

Prema anketama, konzervativci su na golemih oko 45% glasova, a laburisti daleko iza, na oko 25%. Lider laburista Jeremy Corbin nada se da bi tu prednost mogao poništiti žestokom kampanjom (Jeremy Corbyn makes election pledge to bust 'cosy cartel' of politics).

Međutim, u izjašnjavanju birača o tome koga bi preferirali za premijera, Corbin prolazi još lošije od svoje stranke. May dobiva oko 50%, a Corbin oko 15%.


Izborni savez ljevice nije vjerojatan

Iako to zbog izbornog sustava izgleda logično, u UK nisu uobičajeni predizborni savezi, kakvi su uobičajeni u Francuskoj (gdje su gotovo neizbježni, jer su izbori u jednomandatnim izbornim okruzima, ali u dva kruga). U srijedu su dogovore predložili lideri Zelene stranke (GP) i Škotske nacionalne stranke (SNP).

GP predlaže zajednički nastup s laburistima i liberalnim demokratima u cijeloj UK. Liberalni demokrati u anketama dobivaju 10-11%, a Zelena stranka 3-5%. To im u britanskom izbornom sustavu, jednomandatni izborni okruzi u jednom krugu, donosi tek nekoliko mandata, ali imaju vjerne glasače koji glasaju za njihove kandidate iako znaju da neće biti izabrani. Dogovorom bi svi mogli osvojiti više (pod uvjetom naravno da glasači sve tri stranke slijede dogovor, pa svi glasaju za kandidata one stranke koji u tom izbornom okrugu bude istaknut).

Škotska nacionalna stranka je objavila spremnost da surađuje s laburistima i liberalnim demokratima u kampanji izvan Škotske, s ciljem da se spriječi konzervativna većina. U samoj Škotskoj, SNP je po anketama i dalje suverena s blizu 50% i osvaja gotovo sve mandata. Laburisti su dodatno oslabili, a konzervativci ojačali.

Lider liberalnih demokrata Farron je u siječnju odbio mogući savez s laburistima, rekavši da je Corbyn "electorally toxic". Jučer popodne, na sjednici Nacionalnog izvršnog odbora, Corbyn je navodno rekao da predizborni dogovori ne dolaze u obzir. Istoga dana, May je objavila da bi dogovor laburista, SNP i LD "podijelio našu zemlju".


Brexit i škotski referendum osnovne teme

Načini na koji će se provoditi izlazak UK iz Europske unije bit će osnovna tema kampanje. UKIP je naravno za bezuslovno kidanje svih veza, a LD i ZS žele ostanak u zajedničkom tržištu i novi referendum o odnosima s EU. Ima niz drugih neslaganja o raznim opcijama i zato se May nada sigurnoj većini, tako da se pregovori vode samo unutar vladajuće stranke.

Drugo pitanje je najavljeni drugi škotski referendum o nezavisnosti, koji bi bio prije završetka pregovora o Brexity. May je najavila veto na takvu odluku do trenutka završetka tih pregovora.

Post je objavljen 21.04.2017. u 14:38 sati.