Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

"Zabranjeno snimati policiju"!?

Prije nekoliko dana, mediji su prenjeli vijest o tome kako je jedan mladić zaradio kaznenu prijavu za neovlašteno snimanje jer je snimao policiju. Dotični je mobitelom snimao svoj razgovor sa policijskim službenikom.

Snimio razgovor s policajcem i sada mu prijeti zatvor

Međutim, u sklopu nekih medijskih napisa u vezi tog događaja, kategorički je navedeno kako je "(generalno) zabranjeno i kažnjivo snimati policiju".

Razgovore i susrete s policijom građanima zabranjeno snimati

Zaustavi li vas policija, jedno je strogo zabranjeno


No tu postoji jedan problem. Tvrdnja da je uvijek i svugdje zabranjeno snimati policiju nije točna (radi se o dezinformaciji, odnosno "patki".).

Najbitniji detalj jest taj da je ovaj snimao u policijskoj postaji, a ne na javnoj površini! To čini vrlo veliku razliku po pitanju legalnosti snmimanja.

Na javnoj površini snimanje je dozvoljeno, a u zatvorenim (privatnim) prostorijama nije bez dozvole, bez obzira da li se radilo o snimanju slike ili tona. Zakonski članci koji to definiraju, odnosno određuju što je po pitanju snimanja kažnjivo, nalaze se u kaznenom zakonu, čl. 143. (snimanje zvuka) i čl.144.(snimanje slike). Naime, ako se malo pažljivije prouče članci zakona, konkretno, čl. 143., u njemu postoji formulacija "nejavno izgovorene riječi". Nejavno izgovorene riječi su sve one riječi koje nisu izgovorene javno (na javnom mjestu), odnosno izgovorene su u privatnom okruženju (tj. zatvorenom prostoru i/ili putem komunikacijskih tehnologija), a jedina stvar koja bi opravdavala takvo snimanje i isključila protupravnost bilo bi da se radi o snimanju nekakvih izravnih prijetnji ili tome sličnom... Drugim riječima, da je ovaj snimao policajce na javnom mjestu, te riječi ne bi bile izgovorene nejavno već javno (na javnoj površini), a što mijenja čitavu stvar.

Druga stvar je ta u Hrvatskoj niti jedan članak niti jednog zakona ne zabranjuje snimanje policijskih službenika na javnim površinama. Niti u jednom zakonu ne piše "zabranjeno snimati policijske službenike u obavljanju službene dužnosti" ili nešto tome slično. (Za razliku recimo do jedne Španjolske gdje se, novim nedavno izglasanim zakonom, snimanje policije smatra "ugrožavanjem" i efikasno onemogućava ljudima prijavljivanje policije koja krši ovlasti, jer će u slučaju snimanja kazniti snimatelja, a ne policajca).

Kolika je glupost ta konstatacija da je "zabranjeno snimati policiju" dovoljno govori i to da je upravo ministarstvo unutarnjih poslova nedavno, u smjernicama za korištenje autokamera, izjavilo kako "nije zabranjeno snimati policajce u postupanju prema vlasniku vozila".

Štoviše, prije par godina se pokretala kampanja o tome kako bi građani trebali imati veći nadzor nad radom policije, jer dok s jedne strane policija kamerama nadzire javne površine i snima na svakom koraku, sada bi odjednom snimanje policije i na javnim mjestima kao trebalo biti "zabranjeno"?

Inače, već su se ranije događale situacije da su ljudi dobivali prijave zbog "neovlaštenog snimanja" i "prisluškivanja" kada su snimali policijska postupanja na javnim mjestima, ali iz jednog jedinog razloga - kada je policija takvim prijavama zapravo pokušavala obraniti samu sebe od sankcija, jer je tim snimkama zabilježeno neko njihovo nezakonito postupanje, policijska brutalnost, pretjerana upotreba sile ili zloupotreba ovlasti...

Post je objavljen 18.04.2017. u 00:01 sati.