Po kom Vasi je ova stara građanska torta dobila ime, nitko ne zna.
Po jednoj verziji, ova ukusna torta je nastala još davne 1908. godine,
kada je punica tortu posvetila svom zetu, Vasi Čokrljanu iz Paraćina,
i napravila poslasticu koja je postala omiljena mnogim domaćicama.
Vasa je svoju trudnu suprugu odveo u Beč na liječenje jer je porođaj
mogao da ugrozi njen i život bebe. U znak zahvalnosti za taj čin,
punica je osmislila tortu i nazvala je po brižnom zetu.
Pravila se i pravi za svečane zgode. Pa, da počnemo.
Kora:
Umutite 5 žumanjka sa 5 žlica šećera, dodajte 1 žlicu brašna,
6 žlica mljevenih oraha (oko 90 g) i snijeg od 6 bjelanjaka.
U namazanom i pobrašnjenom okruglom kalupu peći na 220
stupnjeva 15 minuta. Ohlađenu koru natopiti sokom jedne narandže.
Nadjev:
1. U 130 ml vrelog mlijeka usuti 200 g mljevenih oraha i dobro umutiti.
Ohladiti.
2. Na pari skuhati umućena 4 žumanjka sa 4 žlice šećera i 100 g
čokolade za kuhanje. Dodati koru jedne narandže ili bar vanilin
šećer s narandžom. Ohladiti.
Sjediniti nadjev 1 i 2. Premazati koru.
Preko torte premazati 3 šlaga.
Ohladiti dobro i sjeći šnite.
Zavirivanjem u hladnjak ustanovljavamo da prebrzo nestaje...
Post je objavljen 30.04.2017. u 11:00 sati.