Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/skolioza

Marketing

operacija kuka

dragi moji, koju tu ti tamo zalazite na ovu stranicu:

jucer je bilo tocno tjedan dana od moje artroskopije kuka. Zadovoljna sam kako se oporavljam od te operacije. Iako je trajala preko 3 sata - isto kao i operacija skolioze prije, ovaj oporavak se cini laksim.

Danas sam se prvi put sama oprala i obukla. Bez pomoci - jeej! Najteze je obuci nesto kroz noge - jer se moram sagnuti. Hvala Bogu pa je vjezbanje balansa, dubinskih zdjelicnih misica i opcenito fleksibilnost na zdravoj nozi tu (yay yoga), pa se mogu sagnuti dok mi je bolesna noga pod kutom pod kojim treba biti.

ono sto primjecujem sad kako se pojacano moram koncentrirati na te dubinske zdjelicne misice je da su mi rebra na lijevoj strani, koja inace ispadnu van kad ne razmisljam, sad budu u ravnini. Budem vise simetricna.

Nevjerojatno koliko krivo koristenje misica utjece na kosti. Ok moje kosti nisu sad stvorene savrseno, ali ne pomaze sto misici potenciraju to krivo koristenje kostiju. Trebalo bi biti obrnuto. I radi toga cu vjerojatno morati puno uciti. Imam neki feeling da cu sljedecih 20 godina provesti u istrazivanju tih stvari. Kao hobby. Morat cu. Ne zelim se opet dovesti u situaciju da moram pod noz ili da me tijelo boli zato sto ga ne znam krivo koristiti.

Myofaschia i deep tissue. To su stvari o kojima se nadam uciti. Kao i o pokretu.

Nema predaje. Cijeli zivot imam te stvari s kostima. Kao da me nesto tjera da se povecano brinem o njima, da ih ne ignoriram.


Kukovi i skolioza
Reci cu vam nesto o svojoj dijagnozi kuka, ako se brinete o mogucoj poveznici izmedju skolioze i losih kukova.

Mjesec dana nakon sto sam se rodila, na prvoj kontroli, nasli su mi da nesto nije u redu s mojim kukovima i vratom. Imala sam displaziju kukova. Dobila sam aparatic za kukove koji sam nosila 10 ili 11 mjeseci. Nakon tog sam prohodala i nismo vise razmisljali o kukovima. Sa negdje 8 ili 9 godina su me prvo poslali na vjezbe za skoliozu.

Ono sto nisam znala da imam je femoroacetabular impingment. To sam saznala prosle godine. To znaci da na vrhu bedrene kosti - tamo gdje ulazi u zdjelicu - imam kostane izrasline, kao nekakve grbice. Te grbice su pri pokretu radile pritisak na hrskavicu koja se nalazi u zglobu kuka, izmedju bedrene kosti i zdjelice. Kako sam intenzivno vjezbala jogu (svaki dan 3 sata), istrosila sam tu hrskavicu. Grbice na toj bedrenoj kosti su je poderale. I onda se kost trela o kost i cinila dalju stetu.

Najgore je to sto ja nisam osjecala pretjeranu bol za vrijeme joge. Ali izmedju vjezbanja nisam mogla dobro hodati. Sepala sam. Sjecam se jedne priike gdje sam hodala ispred MSU u Zagrebu i kako sam mislila da je put za koji mi treba 5 minuta za mene sad nemoguc i da ce mi za to trebati 5 sati. Zapravo naprosto je osjecaj bio da je taj put za mene sad nemoguc i da moram tu ostati, na sred ceste.

Uzasan osjecaj za nekog tko voli biti aktivan, raditi zvjezde, tko moze drzati stoj na rukama cijele 3 sekunde.

Uz to sto sam imala grbice ne vrhu bedrene kosti, nasli su mi i Pincer impingement. To je kad na acetabulumu - dijelu zdjelice koji je iza hrskavice na koju pritisce bedrena kost - imate zadebljenje. Znaci ne samo da su mi te grbice na bedrenoj kosti radile stetu, nego i to zadebljanje na acetabulumu. Imali smo pritisak na hrskavicu s obe strane.

Nije ni cudo sto je otisla.

Dodatna komplikacija je moja displazija kuka iz djetinjstva. Displazija znaci da acetabulum ne pokriva potpuno glavu bedrene kosti. Znaci ne samo da ima zadebljenje na krivom mjestu, koje pri pokretu ostecuje hrskavicu, nego je i prekratak. Sto znaci da zglob sam po sebi nije stabilan; veca je vjerojatnost da jedna noga duza od druge; pretpostavljam da se noga lakse iscasi, i sl.

Zbog svega toga otisla sam na operaciju gdje mi je kirurg maknuo ta zadebljanja i zasio hrskavicu.

E sad postoji li poveznica izmedju skoli i kukova? Tesko je reci. Moguce je da sam ja dobila skoli jer su mi kukovi nisu znali nositi tezinu tijela, jer sam koristila krive misice kad sam rasla. ALi to ne mora znaciti da ce tako biti kod svakoga. Svako tijelo je razlicito. Ako se javi s nekim boljkama, to je vjerojatno zato sto zeli da ga bolje razumijemo i vise pazimo. Ako imate skoliozu, mozda bi vam ne bi bilo na odmet provjeriti kakvi su kukovi.

Koja su vasa iskustva sa skoliozom i kukovima?



Ostatak teksta je o oporavku od operacije kuka, ako netko zeli znati:

Na operaciji smo otkrili da imam osteoartritis glave bedrene kosti 3. stupnja. To znaci da cu je vjerojatno nekad u buducnosti morati mijenjati.Dobit cu novu glavu femura. Mislim da je osteoartritis degenerativna bolest. Mislim da se nicim ne moze povratiti da stvrim sama od sebe novu novcatu kost.

Operacija je bila artroskopska. Imam tri mini sava na vrhu bedra. Mozda cu postati slikicu jednom. Zad jos imam flaster. Nismo izvadili savove. Kupila sam vec contractubex za oziljke.

Ono sto je zanimljivo za oporavak od operacije je da me nista zivo ne boli. Jos uvijek se sjecam intenzivne boli dana kad sam operrirala skoli. Ovaj put fakat ne osjecam bol. Mozda su mi dali previse narkotika? Ok bila sam u sali preko tri sata; duze nego ocekivano, pa su mi mozda dali malo vise - ali opet.

Imala sam i nuspojave na anesteziju. Povracala sam 9 puta. Nisam mogla nista piti. U operacijskoj sali i sali za budjenje je bilo uzasno hladno. Sjecam se kako mi se tijelo treslo od hladnoce u sali za budjenje. Kad sam dosla na odjel trazila sam da me pokriju s jorganom i 5 deka, koje nisam skidala sa sebe do sljedeceg dana.

Doktor mi je izvadio dren iz bedra dan nakon operacije i taj dan sam vec isla doma. Nakon sto su izvadili dren, noga mi je bila malo natekla. Stavljali smo led na tu nogu. Otok se povukao nakon 3 dana. Jos uvijek stavim malo hladnog obloga na ili ispod bedra, kad osjetim da mi treba.

Nitko mi jos nista nije rekao za fizioterapiju, osim da ne stavljam nikakvu tezinu na bolesnu nogu i da ju ne dizem prema sebi vise od 30 stupnjeva. Sva sreca imala sam nekog da mi posudi stake. Krecem se na stakama prema videicima koje sam vidjela na youtubeu. Danas cu dobiti sobni bicikl pa cu malo vjezbati na njemu. To sam isto nasla na netu - da treba vjezbati na tom biciklu vec dan nakon operacije.

Cijelo tijelo osim tog kuka se osjeca zdravo i spremno za akciju. Ali ogranicena sam - ne mogu bas dobro sjediti. Vecinu dana provodim lezeci. Jutros sam se probudila sa zeljom da napravim stoj na glavi.

Imala sam pa pocetku i nuspojave na lijek koji trebam uzimati sljedeca tri tjedna da izbjegnemo kalcifikaciju. Bilo mi je mucno i mantalo mi se i glava me bolila 2-3 dana. Sad me to proslo iako jos uvijek uzimam taj lijek. Bila sam ga prestala uzimati na jedan dan zbog nuspojava, ali doktor je rekao da je bolje da ga uzimam, pa ga sad uzimam. Sve sam napisala! :D



Post je objavljen 15.04.2017. u 07:42 sati.