Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Licemjerje zgražajućeg čovjeka

Prije nekoliko godina, blogerica Modesti Blejz je ispod jednog posta koji se bavio uznemirujućim fotografijama ostavila slijedeći komentar...:

(sic)

(...) zar je pogubljenje koje se obavlja daleko od očiju javnosti - manje strašno?
odgovarajući na to pitanje razotkrivamo licemjerje zgražajućeg čovjeka koji se nad takvim fotkama zgraža ne zato što je pogubljenje samo po sebi strašno, već zato jer mu gledanje fotografija izaziva neugodu i remeti njegov pasivni komoditet neangažiranosti.
u obrani svog komoditeta takav je čovjek posve spreman tolerirati pogubljenje, pod tim uvjetom - da mu se isto ne odvija pred očima. (...)


Taj komentar (odnsono njegova "šablona") je zapravo univerzalan - potrebno je samo zamijeniti ključne riječi u tom komentaru, i malo prilagoditi ostale (rod, broj, padež...isl.) kako bi se dobile "parafraze" koje se dobro opisuju licemjerje zgražajućeg čovjeka u odnosu i na druge pojave, a oko kojih se zgražaju gotovo isključivo zbog toga što postoje snimke toga, dok uopće ne obraćaju pažnju na samu pojavu i faktor koji ju uzrokuje...:

#1 primjer

(...) zar je masakr koji se obavlja daleko od očiju javnosti - manje strašan?
odgovarajući na to pitanje razotkrivamo licemjerje zgražajućeg čovjeka koji se nad takvim fotkama zgraža ne zatošto je masakr sam po sebi strašan, već zato jer mu gledanje fotografija izaziva neugodu i remeti njegov pasivni komoditet neangažiranosti.
u obrani svog komoditeta takav je čovjek posve spreman tolerirati masakr, pod tim uvjetom - da mu se isto ne odvija pred očima.
(...)

#2 primjer

(...) zar je terorizam koji se obavlja daleko od očiju javnosti - manje strašan?
odgovarajući na to pitanje razotkrivamo licemjerje zgražajućeg čovjeka koji se nad takvim fotkama zgraža ne zato što je terorizam sam po sebi strašan, već zato jer mu gledanje fotografija izaziva neugodu i remeti njegov pasivni komoditet neangažiranosti.
u obrani svog komoditeta takav je čovjek posve spreman tolerirati terorizam, pod tim uvjetom - da mu se isto ne odvija pred očima.
(...)

#3 primjer

(...) zar je abortus koji se obavlja daleko od očiju javnosti - manje strašan?
odgovarajući na to pitanje razotkrivamo licemjerje zgražajućeg čovjeka koji se nad takvim fotkama zgraža ne zato što je abortus sam po sebi strašan, već zato jer mu gledanje fotografija izaziva neugodu i remeti njegov pasivni komoditet neangažiranosti.
u obrani svog komoditeta takav je čovjek posve spreman tolerirati abortus, pod tim uvjetom - da mu se isto ne odvija pred očima
. (...)

#4 primjer

(...) zar je teška prometna nesreća koja se dogodi daleko od očiju javnosti - manje strašna?
odgovarajući na to pitanje razotkrivamo licemjerje zgražajućeg čovjeka koji se nad takvim fotkama zgraža ne zato što je teška prometna nesreća sama po sebi strašna, već zato jer mu gledanje fotografija izaziva neugodu i remeti njegov pasivni komoditet neangažiranosti.
u obrani svog komoditeta takav je čovjek posve spreman tolerirati teške prometne nesreće, pod tim uvjetom - da mu se isto ne odvija pred očima.
(...)

#5 primjer

(...) zar je zlostavljanje koje se dogodi daleko od očiju javnosti - manje strašno?
odgovarajući na to pitanje razotkrivamo licemjerje zgražajućeg čovjeka koji se nad takvim fotkama zgraža ne zato što je zlostavljanje samo po sebi strašno, već zato jer mu gledanje fotografija izaziva neugodu i remeti njegov pasivni komoditet neangažiranosti.
u obrani svog komoditeta takav je čovjek posve spreman tolerirati zlostavljanje, pod tim uvjetom - da mu se isto ne odvija pred očima.
(...)

itd...

Post je objavljen 11.04.2017. u 20:00 sati.