Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Backup

Najgora noćna mora svakog fotografa je gubitak fotografija. Kako danas mahom svi snimaju digitalijom, tako se i fotografije uglavnom nalaze u digitalnom obliku.

Upravo je glavni problem digitalnog formata taj što je ovisan o mediju za pohranu i izvoru električne energije, odnosno ispravnosti računala i njegovih komponenti, bez kojih se datoteci (fotografiji) ne može pristupiti.

Tu je naravno i problem gubitka samih datoteka, do kojeg može doći iz više razloga - od slučajnih brisanja ili presnimavanja, preko raznih elektronskih i elektromehaničkih kvarova računala, pa do krađe ili gubitka računala sa kompletnim arhivama fotografija.

Inače, po pitanju kvarova, najgora moguća stvar koja se može dogoditi je ona kada crkne tvrdi disk (dio računala na kojem se pohranjuju svi podaci). Tada je s njega, ovisno o vrsti kvara, vrlo teško (i vrlo skupo) ili čak potpuno nemoguće pročitati podatke, odnosno doći do fotografija.

Backup je način čuvanja podakata na način da se podatke koji su na računalu (tj. njegovom tvrdom disku) kopira na neki drugi medij za pohranu podataka, kako bi se, u slučaju gubitka podataka, izgubljene podatke moglo nadomijestiti onima spremljenim na taj medij.

Kako se može napraviti backup?

Drugo računalo - Najjednostavnija metoda, bilo da se kopira direktno preko mreže, bluetootha, isl..., bilo pod sredstvom nekog drugog medija za pohranu (npr vanjskog tvrdog diska, CD/DVD-a, USB sticka...)

Vanjski tvrdi disk - Vanjski tvrdi diskovi su pogodni zbog velikog kapaciteta, i pomoću njih je lako prebaciti veće količine pdoataka s jednog računala na drugo

CD/DVD - Nekad vrlo popularna metoda čuvanja podataka.

USB stick(ovi) - S obzirom da današnji tvrdi diskovi u računalima veliki, a USB stickovi još nisu još dosegli kapacitete tvrdih diskova, potrebno ih je više od nekoliko za back-up.

Cloud - Metoda pomoću koje se podaci s računala putem interneta pohranjuju na neki server negdje u svijetu, s kojeg se u slučaju potrebe mogu ponovo "povući" na računalo. Problem je samo taj što tu zapravo ne postoji garancija da nitko (npr. neki hacker) neće moći "kopati" po tim podacima...

Post je objavljen 06.04.2017. u 19:46 sati.