Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Krepaj magare dok trava naraste

I dok se naši vrli političari nadmudruju kome će pripasti INA tvrdeći da je ona za našu zemlju strateški važna tvrtka, dotle njemački proizvođač automobila Audi i tvrtka Sunfire rade na projektu koji bi mogao promijeniti svjetsku energetiku.

O tome piše prof Mile Baće, redovni profesor na FER-u u Zagrebu u članku „Na korak do tekućeg i čistog goriva budućnosti“, objavljenog u J.L. 26.10.2016. iz kojeg prenosim odlomak:

„Siguran sam da će biti čitatelja koji su prije 20-ak ili slični broj godina svjedočili o napisima u nekim našim glasilima o fenomenalnom tehnološkom uspjehu jedne tvrtke ili skupine istraživača koja je za vozila pronašla način proizvodnje goriva koje bi učinilo nepotrebnim sva postojeća, temeljena na nafti, a zasnovana na transformaciji obične vode u pogonsko gorivo.
(…)
Mnogo je vremena prošlo, još se ne vozimo „na vodu“ i zaboravili smo na spomenutu situaciju, no ona je na izvjestan način ponovo rođena objavom uspjeha proizvodnje e-dizela, Audijeva sintetičkog goriva. Njega Audi, zasada u vrlo ograničenoj količini, proizvodi u suradnji s tvrtkom Sunfire u Dresdenu.

Riječ je o „neprerađenom grubom" ulju, dobivenom sudjelovanjem - sintezom vode, ugljičnog dioksida (CO2) i energije dobivene iz obnovljivih izvora. Njegovim rafiniranjem dobiva se gorivo osobinama vrlo slično onom koje popularno zovemo dizelom, tako da je u tisku nazvan e-dizelom. Slovo „e“ ispred naziva najvjerojatnije potječe od pojma „ekološki“ čime se želi reći da se njegovim izgaranjem ne zagađuje okolna atmosfera."

Komentar cinika
Ako će se INA-trakavica rješavati tempom kao do sada, bojim se da će e-dizel prije zavladati svijetom transporta nego što će naši vrli (nesposobni i korumpirani) političari riješiti problem INA-e.

* * *

Post scriptum

Ovaj tekst sam napisao prije nešto više od mjesec dana i spremio ga u arhivu „Neobjavljeni postovi“ s namjerom da ga objavim kad i ako stigne 'sezona kiselih krastavaca'. No u ovoj Lijepoj našoj događaji jure jedan za drugim takvom brzinom da je ova vijest već odavno zastarjela. Tko danas spominje 'stratešku firmu', koju još samo u križaljkama neobaviješteni sastavljači istih, nazivaju 'naša naftna kompanija'. U međuvremenu smo odradili već i aferu „Dnevnice“; usput otkrili da je Saucha 'dnevničario' samo 'za kavicu' (a i to baš nije sasvim sigurno) i da u toj sferi 'snađi se druže' ima i većih mahera od njega. No tko će se sada s njima zamarati.

A onda se nad svim tim 'afericama' nadvio 'crni oblak' zvan 'Agrokor' i sve prethodne otišle su u 'ropotarnicu povijesti' praviti društvo Dr Ivi.

Neki bolji 'meteorolozi' nego što su naši uvaženi političari odavno su na horizontu primijetili tu 'oblačinu', ali tko je smio dirnuti u Gazdu. Sad kad i najveći poltroni (podrepaši, pripuzi) vide da je Gazda gol, svi su krenuli u njegovao pribijanje na križ. Među prvima, naš 'uvaženi' psihijatar, trenutačno na 'radnom' mjestu Predsjednika 'uvaženog' nam Sabora.

Cinik u meni pita: možemo li uskoro očekivati i neki 'tajfun' a ne samo 'crni oblak', koji bi stvarno Lijepu našu mogao odnijeti u k…..



Post je objavljen 05.04.2017. u 22:27 sati.