Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dupla-ljuta

Marketing

Neobična priča o kupnji motora

Za većinu kupaca cijena je presudni kriterij pri odabiru motora pa se “polovnjaci” nameću kao racionalna alternativa, što ne mora biti loše jer se može kupiti dobar rabljeni motocikl koji će vlasnika služiti još mnogo godina. Stara vozačka izreka “bolje novi fićo nego stari mercedes”, nije bez uporišta. Međutim, mnoge ponesu želje koje su veće od stvarnih mogućnosti pa se nerijetko kupuje “za broj veći” motor. Ponuda rabljenih motora u Eu je velika a cijena motora je i nakon plaćanja svih tražbina povoljnija nego u Hrvatskoj. Ipak je korisno upozoriti na zamke koje vrebaju, jer kupnja takvog motocikla nosi podosta rizika. Prijevare su česte, mene ova koju ću opisati pukom srećom nije koštala ništa, osim živaca i vremena provedenog na internetu. Evo priče:

Prodao sam motor i odlučio kupiti polovni Bmw 1200 GS. Ponuda u Hrvatskoj je slaba pa sam se odlučio na uvoz, točnije unos motora iz EU. Čitam oglase na internetu i naiđem na ovaj oglas

https://www.1000ps.de/gebrauchtes-motorrad-1674697-bmw-r-1200-gs

Na poslani mail se javlja izvjesni Rensen Andreas, 30 Bakkegĺrden, 4000 Roskilde, Dänemark.


Piše kako se iz Njemačke preselio u Dansku. Motor odjavio u Njemačkoj i pokušao ga registrirati u Danskoj što nije uspio zbog prevelikog poreza. Priča drži vodu jer znam da su zakoni u Danskoj komplicirani što se tiče uvoza i izvoza automobila. Izmjenjujemo mailove gdje Andreas opisuje motor, šalje slike Gs-a i sve ukazuje na dobru priliku za kupnju. Piše kako se motor nalazi u skladištu špediterske firme gdje mora plaćati skladištenje i šalje mi adresu špedicije, s kojom se mogu dogovoriti sve detalje oko kupoprodaje. Ovo je adresa te špedicije.

http://www.abc-logistiek.com/

Radi se o međunarodnoj špediciji specijaliziranoj za prijevoz motora koja godišnje preveze 50.000 motocikala. Princip rada špedicije je slijedeći: odabereš motor, uplatiš dogovoreni iznos na račun špedicije, oni naprave stručni pregled i ako je dokumentacija uredna, motor je na tvojoj adresi za par dana. Cijena prijevoza 243,50 Eura, plaća Andreas. U slučaju da motor nije u onakvom stanju kakvom je opisan, špedicija garantira povrat novaca u cjelokupnome iznosu. Imam rok od tri dana od kada mi isporuče motor da se predomislim i tek tada špedicija uplaćuje novac prodavaocu. Zvuči primamljivo jer štedim 3000 km troškova puta.

Prve sumnje u čitavu priču pojavile su se kada sam krenuo provjeravati ABC Logistiek s navodnim sjedištem u Rimu, 250 Viale Charles Lenormant, Rome 00119 . Provjeravam ih po fiskalnom broju (codice fiscale) i poreznim brojem (partita IVA) i nema ih nigdje. Raspitujem se u talijanskoj trgovinskoj komori ni oni ne znaju ništa.
Vrag mi ne da mira pa googlam sliku motora i pronađem ovaj oglas

https://www.willhaben.at/iad/gebrauchtwagen/motorrad/bmw-r-1200-r1200-gs-198234927/

Isti motor, iste slike , cijena dvostruka, samo ga prodaje Austrijanac. Šaljem mail u Austriju i pitam da li je motor još uvijek na prodaju. Dobivam odgovor da je motor kod njega doma u garaži u Innsbrucku i da se još uvijek prodaje.

Slike je copipejstao s interneta, to je jasno ali odakle mu uvjerljivo napravljene Internet stranice http://www.abc-logistiek.com/ i kako je uopće zamislio provesti transakciju do kraja a da ga ne razotkriju? O kakvoj se softificiranoj prijevari radi govori i mail koji sam dobio od Abc Logistike. U mailu se nalazi i broj računa, Iban otvoren u Zabi na koji trebam izvršiti uplatu. Račun glasi na ime špedicije ali konstrukcija računa upućuje da se radi o privatnoj osobi. Ime prevaranta na koga glasi račun ovi u Zabi neće reći zbog bankarske tajne. Lopovi štite lopova.

Primalac: ABC logistika
BANKA: Zagrebačka banka
IBAN: HR8323600003243925256
SWIFT / BIC: ZABAHR2X
Adresa banke: Trg bana Josipa Jelačića 10

Znam, mnogi od vas će reći da nikada ne bi kupili motor da ga ne vide i provozaju. Ne bi ni ja ali znam za slučaj kada se kupcu iz Splita nije dalo doći u Zagreb po motor nego je tražio da mu ga pošalju kombijem. To je bio pravi blind date.

Sjedim neki dan na kavi s čovjekom koji se bavi uvozom motora i priča mi dogodovštine oko kupnje motora. Krenuli su kombijem preko granice po Hondu Translap. Sve su detaljno dogovorili s prodavaocem i kada su stigli, nakon prevaljenih 500 km ništa nije bilo kako su dogovorili. Traže ga da spusti cijenu jer je napisao da motor ima ABS a nema. Ne želi snižavati cijenu jer vidi da kupac kao dijete u dućanu s igračkama. Nađeš se u situaciji da smradu lažljivom stisneš šamar ili da pristaneš na ucjenu. U ovom slučaju prevladala je želja za motorom.
Zato bikeri ako je netko u potrazi za Gs-om (oglase znam i sam čitati) ili zna za nekoga tko povoljno prodaje, neka se javi na mail putujemmotorm@gmail.com




Post je objavljen 05.03.2016. u 21:32 sati.