Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Filteri

Kad god se danas u fotografiji spomene pojam "filter", moderne generacije "fotografa" koje mobitelia štancaju na tone "selfija", uglavnom prvo pomisle na efekte koji se ubacuju na fotografije nakon snimanja, u photoshopu ili nekom drugom programu za obradu, kako bi im slike bile "efektnije" i gledanije na Facebooku, Instagramu i sličnim (ne)društenim mrežama...

Međutim, filteri, u fotografskom smislu odnose se na posebne leće koje se pričvrste na prednji kraj pobjektiva, kako bi se na fotografiji već "iz aparata" dobio određeni efekt, na način da se njima modificira svijetlo (odnsono spektar boja) koje ulazi u aparat.

Filteri su bili gotovo nezaobilazni u vrijeme crno-bijele fotografije, za neke određene situacije koriste se i danas...

Najčešće vrste filtera za c/b fotografiju:

Žuti filter - lagano prigušuje plavo svijetlo (plavo nebo djeluje tamnije), naglašava oblake na nebu.

Narančasti filter - jači efekt od žutog filtera..

Crveni filter - jači efekt od narančastog filtera, propušta samo crveni dio spektra, blokira plavo i zeleno, jako naglašava oblake (npr. plavo nebo i zelena trava na slici djeluju "crno", a crvena ruža "bijelo").

Tamno crveni filter - koristi se za infra-crvenu fotografiju. Zahtjeva film osjetljiv u IC području.

Zeleni filter - propušta zeleno, blokira crveno. (npr. trava na slici djeluje "bijelo", a crvena ruža "crno", bez filtera obje boje bi djelovaje gotovo jednako "sivo").

Plavi filter - propušta plavo svijetlo, blokira crveno. (npr., plavo nebo i plavo more na slici će izgledati bijelo).

Žuto-zeleni filter - kombinacija žutog i zelenog filtera, smatra se "univerzalnim" filterom za c/b fotografiju za snimanje na otvorenom.

ND filter - prigušuje sav vidljivi spektar, koristi se kad je kod jakog svijetla potrebno koristiti veći otvor blende ili kada se želi dobiti vrlo duga ekspozciija.

UV filter - blokira UV svijetlo, koristan za smanjivanje "izmaglice" (koja smanjuje kontrast) prilikom snimanja po jakom suncu ili snijegu. Vrlo je popularan kao zaštita za prednju leću objektiva.

Inače, kako svaki filter u određenoj mjeri smanjuje količinu svijetla, treba voditi računa da kod upotrebe filtera postoji tzv. "filter faktor" koji utječe na produljenje ekspozicije. Kod aparata koji mjere svijetlo kroz objektiv (TTL) to nije problem, jer svjetlomjer u aparatu mjeri kroz filter, pa automatski kompenzira ekspoziciju, no treba voditi računa o tome ako se koristi vanjski svjetlomjer...Post je objavljen 05.04.2017. u 00:01 sati.