Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/penetenziagite

Marketing

Susedgrad



Mjesto na važnom raskrižju puteva koji iz Zagreba vode prema sjeveru odnosno zapadu krije negdje u visini staze s lijepim vidicima, a i jedan stari i razrušeni grad. Pad kojim se glavni hrbat Medvednice ruši prema rijeci Savi prilično je strm, pogodan za dobre vidikovce, a o tome svjedoči i činjenica da prometnica koja vodi uz Podsused prolazi dijelom i tunelom.
Kada se od sportske dvorane Sutinska vrela krene preko potoka, putem nakon nekoliko zavoja penjemo se do napuštene zgrade bivšeg planinarskog doma, koji se zapravo nalazi iznad samog tunela. Da, ovo je mjesto nekada bilo popularno izletište Zagrepčana i to u tolikoj mjeri da je sagrađen čak i planinarski dom. Zgrada je danas napuštena i devastirana, a i dio nadstrešnice nad terasom nije baš siguran za približavanje. U ova današnja vremena prilično je čudno zateći na takvom mjestu, toliko blizu civilizacije, nešto što je planinarski dom; ali nekada je očito Susedgrad bio udaljen i teže dostupan, a i njegov položaj na ishodištu puteva prema Kamenim Svatovima ili na drugu stranu prema Bizeku i Glavici, davao je mogućnost većeg broja posjetitelja.
Vidici su sada već djelomično zaklonjeni šumom, ali još uvijek pružaju se sve do Samoborskog gorja, Strahinjčice i Ivančice.
Stari grad podsjeća na neka davna vremena, bitke i stanovnike kojih nema. Okružen je opkopima i u velikom dijelu obrastao bršljanom, a sjeverno od njega vodi put M1 kojim se pridružujemo glavnoj obilaznici po Medvednici; stazi koja od Podsuseda vodi sve tamo do Lipe i Laza.
Ovaj izlet pogodan je za neke trenutke u kojima nemamo mnogo vremena, ali imamo volje za istraživanjem i doticajem neobičnog, starinskog i zaboravljenog. Primjerice, put koji dalje cestom vodi prema Meglenjaku, po izgledu par kuća uz njega, vinograda, trsova i voćnjaka, kao da nas odvodi u neke kasne tridesete godine prošlog stoljeća.
No, to je već priča koja zahtijeva više vremena...

Post je objavljen 03.04.2017. u 09:17 sati.