Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

KONFERENCIJA O POLJOPRIVREDI U ZAGREBU


PHIL HOGAN:
MORAMO OSIGURATI ISTE UVJETE ZA SVE PROIZVOĐAČE

Konferencija o poljoprivredi na kojoj je gost bio Povjerenik za poljoprivredu Europske unije Phil Hogan održana je 24. ožujka 2017. u Zagrebu u prostoru suvremene umjetnosti Lauba. Na konferenciji je bila i zastupnica u Europskom parlamentu RH Marijana Petir uz čije je zalaganje posjet povjerenika Phila Hogana Hrvatskoj i realiziran. Konferenciju je organizirao Jutarnji list uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede. Konferenciji koja je bila realizirana u dva dijela, od kojeg je drugi dio bio namijenjen za pitanja iz publike, u kojoj su bili građani, te hrvatski poljoprivredni proizvođači, Phil Hogan, Marijan Petir ministar poljoprivrede Vlade RH Tomislav Tolušić su u prvom dijelu odgovarali na pitanja iz poljoprivrede moderatora novinara Mislava Togonala.


Mladi poljoprivrednici koji su bili u finalu izbora za najboljeg mladog poljoprivrednika.

No prije svega od desetorice mladih poljoprivrednika, o kojima je Jutarnji list detaljnije pisao i predstavio ih čitateljima lista, predhodno je izabran vjerojatno od spomenute trojke, a sada i proglašen , najbolji mladi poljoprivrednik - Matija Cetinić Frankos (33). On uzgaja sibirsku borovnicu haskap, a jedan je od osnivača udruge Berry Organica. Otac je obitelj sa dvoje male djece. Matija je tom prigodom rekao „ Ovo nije samo priznanje meni, već i cijeloj zadruzi koju čini deset ljudi. Mi smo primjer da se stvari u poljoprivredi mogu pokrenuti, ako vas vodi zajedništvo, hrabrost i borba. Velika hvala svima na ovom priznanju i čestitam svim izvrsnim projektima koji su se natjecali na izboru za mladog poljoprivrednika ove godine „– rekao je Matija Cetinić. On je osvojio je nagradu od petnaest tisuća kuna koje mu je dodijelila Erste banka, a devet mladih poljoprivrednika, kao i Cetinić, koji su bili u finalu natjecanja otputovat će u sjedište Europske Unije u Bruxelles i sudjelovati će na 4. Europskom kongresu mladih poljoprivrednika koji se održati u listopadu 2017.


Proglašenje najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednik. To je 2017. Matija Cetinić Frankos

Europarlamentarna zastupnica RH Marijana Petir pojasnila je da cilj biranja najboljeg mladog poljoprivrednika radi promicanja pozitivne slike mladih poljoprivrednika te radi identificiranja djelatnosti koje karakteriziraju inovacija, održivost i tržišna orijentiranost.Te njihove djelatnosti i uspješnost u tome mlade ljude motivira da ostanu živjeti na selu. Projekt o mladim poljoprivrednicima je projekt Europske pučke stranke u čemu Marija Petir ima važnu ulogu.
Jutarnji list je pitao svoje čitatelje, nakon što je predstavio svih 10 mladih koji su ušli u finale natjecanja, - tko je po njima najviše zaslužio nagradu. U toj anketi, prema pisanju Jutarnjeg lista glasalo je 8323 čitatelja Jutarnjeg.hr, a 39 % glasova dobila je Jelena Grčević koja na obiteljskom gospodarstvu u Gradecu Pokupskom pokraj Pisarovine proizvodi kozji sir i žitarice. S 30 %o glasova druga je bila Ljerka Vlahović koja je na čelu postirske poljoprivredne zadruge, a treći s 10 % glasova čitatelja je bio Lovro Lenac iz Hrvatske Kostajnice koji se bavi proizvodnjom rezanaca od tikve buče.


Čitaoci Jutarnjeg lista za najboljeg hravtskog mladog poljoprivrednika odabrali su ženu - Jelenu Grčević iz Pokupskog pored Pisarovine.Glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić predao je gospođi Grčević pretplatu na Jutarnji list.

Okrugli stol

Marijana Petir Ako države članice imaju regulative protiv nepoštene trgovačke prakse, pa to treba imati i Hrvatska. Da razgovaramo sa svim zainteresiranim strana, da stanemo na kraj švercerima nakupcima i prekupcima I da omogučimo hrvatskim poljoprivrednicima da prodišu
Moderator novinar Mislav Togonal povjereniku Hoganu je uputio pitanje “Hrvatska je radi ruskog embarga preplavljena jeftinom kineskom robom koja se prodaje u bescijenje, zatim jajima, piletinom, mlijekom mesom što su viškovi sa zapadnog tržišta koje po danpinškim cijenama prodaju naši trgovački lanci. Kako promijeniti takvu trgovački praksu u skladu s ptravilima EU?”
Povjerenik EU za poljoprivredu Hogan je rekao Mi surađujemo s parlamentom i Vijećem kako bi razvili bolji pravilnik za proizvođače hrane. Naime sada imamo neke prijedloge. Ja ću do kraja godine predložiti Vijeću ministara poljoprivrede da se raspravi to zakonodavstvo. Mislim 22 od 28 zemalja članica uvele su nacionalne mjere protiv uvoza takve hrane. Ali moramo aktualizirati – da se to ne dešava, da se to ne zlorabi. Druga stvar na Vijeću proteklog tjedna je bilo - a u kontekstu kvalitete hrane, ptrošaći nekih zemalja smatraju da dobivaju manje kvalitetnu hranu, sada se to raspravlja na visokom forumu za kvalitetu hrane to je važno za potrošače, ali i za proizvođače. Prijedlozi će biti gotovi do kraja godine.
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je izvjestio o izradi Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi.” Mi smo stavili 20- ak primjera kršenja pravila. Ovim zakonom nema odredbe pola domaćih pola uvoznih proizvoda I slično kako neki misle. Ali ako je prošlog tjedna došlo na hrvatsko tržište dva milijuna litara mlijeka iz Češke, u trgovačkom lancu je trenutno njegova cijena 3,60 kn . Tolušić je pozvao potrošače da kupuju hrvatski proizvodi!
“ Tko može proizvesti za 3,60 kn? Ima li takvih?” pitao je moderator.
Hogan je rekao slijedeće” Ono što pokušavamo postići je napraviti jednake uvjete za sve, osigurati da nema nepoštenog ponašanja prema proizvođačima, jer bez proizvođača nema ni proizvoda. Šta se događa? Poljoprivrednik dobiva nisku cijenu zato što je uguran od drugih u to. Ono što treba učiniti je imati jake organizacije proizvođača iako bi se moglo raditi i na pitanju tržišnog natjecanja.


Povjerenik za poljoprivredu EU Phil Hogan je rekao “ ono što moramo napraviti je osigurati iste uvjete za sve, da poljoprivredni proizvođači mogu sudjelovati na jedinstvenom tržištu, osigurati da nema nepoštenog ponašanja prema proizvođačima. Bez proizvođača nema ni proizvoda .Što se događa? Radna skupina koja radi na transparentnosti tržišta, ne fer praksama, jer poljoprivrednik dobiva nisku cijenu, to pokušava izmjeniti u ovoj radnoj skupini.Ono što treba učiniti je imati jake organizacije proizvođača I poljoprivrednika, kako bi se nešto moglo raiti na pitanju tržišnog natjecanja. Napraviti ćemo i zakonodavstvo naravno, ali i organizacije proizvođača
Mladi poljoprivrednici!
“ Nas brinu ograničenja”, rekla je Marijana Petir “koja ne prepoznaju razlike između mladih poljoprivrednika i poljoprivrednika početnika Mladi poljoprivrednicii mogu dobivati potpore u razdoblju do pet godina. Ako to prevedemo to je ovako - Ako je netko od mladih poljoprivredniak sa 18 godina otvorio OPG, ili na sebe prenio OPG, sa 23 godine on prestaje biti mladi poljoprivrednik i korisnik vrlo izdašnih potpora. Mislim da to nije dobro. To su one potpore od 5 ooo eura do 50 000 eura, ograničenje je da se taj novac ne može aplicirati u 12 mjeseci od otvaranja OPG-a . Ja mislim da je to diskrimiunirajuće. Nije to samo pitanje Hrvatske nego je to pitanje opčenito svih europskih poljoprivrednika i tu bi voljela da mi mladi sjednemo i nađemo zadovoljavajuća riješenja jer mislim da bi to bio veliki dan za mlade poljoprivrednike. Povjerenik puno radi i razgovara s ERBT -om . I vuće povoljne kreditne linije. Meni je drago da je banka prihvatila pokroviteljstvo nad ovim projektom i najvila nove linije kojima se veselimo. Ne samo mladi, već opčenito poljoprivrednici ne mogu biti konkurentni sa dampinškim kamatama u odnosu na Njemačku I Austriju koji imaju kamate ispod 1%. Prema zakonu koji je na snazi do poljoprivrednog zemljišta lakše će doći netko s Pantovčaka, nego netko tko živi u Slavoniji i tamo je rođen. To moramo promijeniti.Zemljište je osnova da bi se netko mogao baviti poljoprivredom.
Upitan za mišljenje o mladom poljoprivredniku koji je navela Marijana Petir, Phil Hogan je odgovorio: “Europski parlament mora donijeti promjene koje nisu donijeli prošli puta., činjenica je da moramo zaista definirati status mladih poljoprivrednika, dakle Europski parlament daje mišljenje na prijedlog Europske komisije koji može donijeti odluku na Vijeću ministarsa. Ja se nadam da će oni donijeti pozitivnu odluku o našem prijedlogu
Moderator je otvorio temu Poljoprivredno zemljište. Poljoprivredni proizvođač iz publike rekao je da je teško naći kvalitetnu zemlju na kojoj se može proizvoditi. – zemlje uvijek treba parcele su razbijene parcele od po 2 000, 3000 m2 je parcela nekekve okučnice vikendice. Teško je nači veču parcelu koja ima kvalitetnu zemlju da može održati kvalitetnu proizvodnju. Marijana Petir je rekla da treba proizvoditi kvalitetno, proizvoditi dobro i pokušati se na taj način nametnuti.
Pojednostavljivanje natječaja
“Gospodine ministre najavili ste pojednostavljivanje Natječaja, neće više trebati konzultanti, velika papirologija, velika količina dokumentacije. Što to znaći?” – pitao je moderator
Konzultanti
Ove godine ćemo održati 50-ak natječaja iz programa ruralnog razvoja. Naš cilj je maksimalno pojednostavimo natječaje. Poanta je da iz svake mjere možemo imati bar dva natječaja tokom godine.


Publika u kulturnom prostoru Lauba bila je u najvećem broju ona koju kroz način proizvodnje i potrošnje interesira poljoprivreda. (Fotke Margareta Zouhar Zec)

Povjerenik Hogan je rekao da poljoprivredni proizvođači mogu dobiti 3 milijarde eura u razdoblju od sedam godina. Druga stavr tu je dvije milijarde eura – kao izravna pomoć za programe hrvatskim poljoprivrednicima. posebno kada se radi o mladim poljoprivridnecima koji prvi puta imaju potpore, koji moderniziraju obiteljska poljoprivredna gospodarstva, ovo je godina kada ćemo, - nadamo se, riješiti ovaj zakonodavni proces u parlamentu i Komisiji kako bi europska legislative pratila našu želju.

Mjera o dobrobiti životinja i krediti

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je rekao da nemamo zakon o dobrobiti životinja, ali “ nadamo se da ćemo od 1.1. 2018 moći koristit mjeru o dobrobiti životinja što će zanimati naše stočare. Nadamo se povoljnim kreditima i zajmovima od 1.1.2018. kada će kamate biti od 0,5% do 1,5%.” Rekao je Tolušić.
Autohtoni proizvod Varaždinsko zelje
Mladi poljoprivrednik Jurica Cafuk i negova obitelj čuvari su autohtonog sjemena Varaždinsko zelje. On je četvrta generacija čuvara sjemena varaždinskog zelja.Njegova djeca će biti peta generacija.
“Kako se čuva ?” “ Čuva se na starinjski način, sjeme je staro više od 60 godina. Čekamo da nam se odobri proizvodnja s tim sjemenom.”
Marijana Petir je rekla da je od Digi Agri krajem veljače dobila izvješće, gdje je očitovanje s Hrvatske i Slovenske strane i na temelju toga će Komisija pokušati donijeti odluku. Vlasnik koji čuva sjeme je u Hrvatskoj. Varaždinsko zelje ne može biti ničije nego Hrvatsko “ je li tako povjereniče? – rekla je Marijana Petir.
Hogan je rekao “Već imam dosta problema s geografskim oznakama podrijetla između Slovenije i Hrvatske ne želim još jedan diplomatski incident danas na ovome mjestu. U svakom slučaju ja sam siguran da je zelje visoke kvalitete i da se će kvaliteta proizvoda samo po sebi dovesti do toga da se proizvod zaštiti. Kada se radi o zemljepisnim oznakama podrijetla to je nešto što zapravo nije samo važno za proizvođača kojem omogučava određenu premiju na cijenu , već je isto tako vrlo važno u smislu regionalnoga priznanja. I upravo zato nadam se da ćemo uspjeti dokazati koliko je to važno za potvrdu kvalitete u svim regijama. To su proizvodi koji se plasiraju na međunarodna tržišta i imaju dobru cijenu i upravo zato Europska komisija je spremna pojednostaviti postupak slijedećih nekoliko godina kako bi se proizvodi s zaštićenim geografskom oznakom porijekla lakše plasirali na tržište.
Hogan je rekao da je posjetio regiju Italija, Slovenija, Hrvatska svi dijele zajedničko povijesno naslijeđe, ali kao što znamo vino teran je vrlo veliko emotivno pitanje kako za Hrvatsku, tako i za Sloveniju i mi smo u postupku koji pokušavamo riješiti.
Tolušić je rekao da Hrvatska poštuje apsolutno svaku odluku Europske komisije.
“Kako bi Hrvatska Vlada trebala motivirati mlade ljude da ostanu na selu da pokrenu proizvodnju i da žive?” – upitao je novinar Togonal najboljeg mladog poljoprivrednika
Cetinić je odgovorio “ Kada proizvedu, pitanje je kada će to prodati, kome će to prodati i kada će svoj novac dobiti. Ja proizvodnji moram dati sve da bi negdje u budućnosti svoj urod dobio. Tu se mora regulirati plaćanje. Spomenuti su ugovori koji bi trebali biti regulirani i od proizvođača i od otkupljivača.”


Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je da će Zakon o poštivanju trgovačke prakse u tome pomoći.” Kada dođete u trgovinu kupujte hrvatske proizvode”, podsjetio je Tolušić u Laubi prisutne u prisustvu povjerenika Hogana više puta, a Hogan ništa nije komentirao.” Jas sam ministar hrvatske poljoprivrede, ako nekome smeta,” (prolomio se aplauz)
Moderator je konstatirao “ Poljoprivrednici su čuvari hrvatskog prostora. Ako je u proteklom razdoblju iz Hrvatske otišlo sto tisuća ljudi – što znaći zadržavanje proizvodnje hrane u ruralnim krajevima”
Marijana Petir je na to rekla “Moramo zadržati ljude da bi uopće imali proizvodnju hrane, da bi se zemlja obrađivala, da bi se očuvala biološka raznolikost, ali na kraju krajeva tradicija kulture, nošnji, vjere, svega onoga što Hrvatska nosi kao kulturno bogatstvo u EU, to su sačuvali ovi ljuudi ovdije, koji žive na Hrvatskom selu. Apropo toga ja nevolim rasprave o potporama koje dobivaju poljoprivrednici, jer oni svaku tu potporu itekako zaslužuju zbog toga što čuvaju hrvatski prostor. Dok oni tamo žive ne moramo plaćati nikoga tko će sa strane doći pokositi travu ili okrčiti šikaru. Dakle oni su vrijedni tog novca koji se ulaže u RH poljoprivredu, ja bi voljela da se ulaže i puno više i da se daju dodatne potpore za mlade obitelji, potpore za gradnju njhovih kuća, za kuće obitelji koje će dolaziti na selo I koje će ostajati na selu, da će im se osigurati I ostala infrastruktura, da će selo imati brzi internet, jer bez toga ne mogu funkcionirati niti poslovati, da će imati prometnice, a ne da na cesti bude rupa na rupi. Da će voziti javni prijevoz, a ne kao što se danas događa po ruralnim sredinama, jedva da vozi školski prijevoz, prema tome – ima mnogo toga. Od četiri milijarde eura do 200. Iskoristili smo gotovo ništa. Ajmo učiniti našu administraciju učinkovitom, da radi i da se stvari riješavaju. “
( Tekst i fotografije Margareta Zouhar Zec)

POJAŠNJENJE O VINU TERAN!
U ekskluzivnom intervju Jutarnjem listu 23.3. novinaru Augustinu Palokaju Phil Hogan je rekao : “Teran je slovensko vino i to se neće mijenjati . Prošlog petka objavio sam nacrt delegiranog akta sa dopuštenjem za ograničeni broj hrvatskih proizvođača, za otprilike 300 hektara vinograda, da mogu proizvoditi grožđe teran za korištenje zemljopisnog naziva Hrvatska Istra. Ovime se ne daje pravo Hrvatskoj da proizvodi vino teran, već je samo ograničeno izuzeće kojim se dopušta hrvatskim proizvođačima nastavak proizvodnje grožđa koju će koristiti za proizvodnju drugog vina. “



Post je objavljen 28.03.2017. u 10:49 sati.