Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

UDRUGA PRIJATELJI ŽIVOTINJA OBILJEŽILA SVJETSKI DAN BEZ MESA


PROMOCIJA PIZZA BEZ MESA

Uz prirodu i životinje, s prvim danom proljeća 20.3. 2017. probudila se i suosjećajnost te svijest o prednostima biljne prehrane. Prema informacijama iz udruge Prijatelji životinja, tome svjedoči i odaziv deset picerija koje su povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana bez mesa (Meatout) uvele u svoju trajnu ponudu vegansku pizzu, odnosno pizzu bez namirnica životinjskog podrijetla.
Neke od njih 20. ožujka su kušali posjetitelji štanda Prijatelja životinja na zagrebačkome Trgu bana Jelačića gdje su aktivisti Udruge obilježili Svjetski dan bez mesa pod motom „Veganska pizza za sve”. Organizacija Farm Animals Rights Movement obilježava Meatout već 32 godine, a u Hrvatskoj se obilježava 16. godinu za redom.
Vlatka Balaš iz Udruge izjavljuje: „Jako smo zadovoljni reakcijama prolaznika i izrazito ponosni na pizza-majstore koji su im uljepšali dan ukusnim pizzama. Vjerujemo da će picerije koje su uvele vegansku pizzu cijeli dan biti pune te da će ih posjetiti i oni koji ne prakticiraju veganski stil života, kako zbog toga što su vrlo ukusne tako i zbog popusta koje nude.”
Gradovi Zagreb, Osijek i Split, u kojima je veganska pizza dostupna za narudžbu od 20. 3. 2017. prate svjetski trend i stoje uz bok američkim, kanadskim, britanskim i ostalim popularnim lancima picerija koji su morali zadovoljiti potrebe velike populacije onih koji svoju prehranu temelje isključivo na namirnicama biljnog podrijetla i uvesti pizzu s biljnim sirom. Takve pizze postaju popularne i u Hrvatskoj, ne samo zato što su izrazito sočne i ukusne nego i zbog činjenice da u njima mogu uživati svi, bez obzira na prehrambene navike.
Veganske namirnice, uključujući one koje se poslužuju u restoranima brze hrane, zdravija su opcija, a osim zbog zdravlja, ljudi ih sve češće biraju i zbog svijesti o negativnim utjecajima mliječne i mesne industrije na okoliš te zbog dobrobiti životinja.

Osviještenost o biljnoj prehrani vidi se i po velikoj potražnji za proizvodima biljnog podrijetla i tzv. zamjenama mesu, mlijeku, siru i jajima u hrvatskim trgovinama i restoranima. To je uvelike olakšalo posao pizza-majstorima uključenima u projekt pa su s lakoćom napravili kulinarska remek-djela. Kombinacije su neiscrpne: od širokog spektra povrća, proizvoda od soje i biljnih sireva do sejtana i raznih vrsta gljiva.
Prijatelji životinja pozivaju sve da posjete neke od picerija s ponudom veganskih pizza poručujući: „Neka dolazak proljeća bude i početak promjena u našim životima!” Više informacija i popis picerija s veganskom ponudom nalazi se na

www.prijatelji-zivotinja.hr. (kopirati link)


Post je objavljen 21.03.2017. u 00:43 sati.