Dva lungića, cca 1 kg.
Krajeve sam nasekel na medaljone, a sredinu, lijepe "valjke" ostavil za filanje.
Posolil, pobiberil, zbušil rupu, te nafilal maslacem i suhim šljivama.
Prepekel na naglo u tavi sa maslinovim uljem i maslacem.
Maknul na stranu i prekril alu folijom.
Dio šljiva namočil u zdjelici sa bijelim vinom.
Medaljone posolil, popapril, uvaljal u brašno i na naglo spržil, te maknul pod alu foliju.
Onak, spržil na pol, da se lagano karmeliziraju, počepe pore, nda.
Na masnoći od pečenja (m.ulje, maslac), puknul 1,5 glavica luka, sitno sjeckanog, kratko dinstal, ulil cca 1,5 dcl vina, iz onih natopljenih šljiva, to zmiksal u kašu, štapnim mixerom,
dodal 2,5 dcl pilećeg temeljca i 2,5 dcl vrhnja za kuhanje, stavil u to lungiće i medaljone, te one razmočene suhe šljive i na laganici krčkal, poklopljeno, okrečući i kontrolirajući da se ne zaljepe za dno tave.
WARNING: Vodi računa o soljenju, s obzirom na pileći temeljac!!!
Za prilog pire krumpir. Zelena šalata.
I ondak smo sjeli za stol.
Mulac je došel iz svoje sobe, sjel, nikaj nije pital i odmah skopal šljive van iz filea.
Skoro sam mu oko skopal.
Skuliral sam se i:
-si kada to jel?
-ne
-a jesi bar probal?
-ne
-a jel znaš kaj je to uopće?
...........................................odustal sam dalje.
A ni Zmaj ni baš oduševljena.....seljača.
Ono, u stilu, kak može nekaj slatko sa mesom.
Mo'š misliti kak bi joj pasali nekakvi kineski slatko kiseli umaci.
Već sam ih radil, no zaboravil sam reakcije.