Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Snimanje na pruzi

Ponovo se dogodila tragedija da je jedan fotograf poginuo u naletu vlaka snimajući na željezničkim tračnicama.

Teenager Dies During Train Track Photoshoot

Takve tragedije su se već i prije događale...

Their Last Selfie Caught The Killer That They Didn't See

Photographer Killed by Train During Photo Shoot

Kako neki očito nisu u stanju shvatiti da su život i sigurnost važniji i vrijedniji od neke "nevjerojatne" i "spektakularne" fotografije, možda nije na odmet reći neke bitne stvari (vezane za sigurnost) koje bi trebali znati svi oni kojima padne napamet snimati na tračnicama ili pored tračnica. Bilo da se radi o "selfijima", bilo pravim photosessionima:

** Željeznička pruga, odnosno željezničke tračnice, nisu mjesto za fotografiranje! Ako je baš takva sila da treba nešto snimati na njima, onda se snimanje može (i treba!) obaviti na nekom zabačenom, sporednom ili mrtvom kolosijeku bez ikakvog prometa, a ne na glavnom prometnom kolosijeku gdje svako malo prolaze vlakovi.

** Vlak se ne može lako zaustaviti! Pogotovo ako ide većom brzinom. Vlakovima, pogotovo onim teretnima, za zaustavljanje treba po nekoliko stotina metara, a ponekad čak i više od kilometar...

** Iako je širina tračnica (kod nas) 1,435 metara, vagoni su puno širi (široki su oko 3 metra). Tako da treba voditi računa da i stajanje pored tračnica, na premaloj udaljenosti, može biti opasno.

** Penajnje na vagone i drugu željezničku opremu i infrastrukturu može biti izuzetno opasno, ne samo zbog mogućnosti pada, već i zbog mogućeg strujnog udara. Kako se radi o velikim voltažama (25000 volti), uopće nije potrebno dotaknuti električne vodove - dovoljno je samo ući u magnetno polje koje stvaraju vodovi pod naponom da bi došlo do fatalnog strujnog udara.

Post je objavljen 13.03.2017. u 21:41 sati.