Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

POZIV MINISTRU TOLUŠIĆU I DORH-U DA ISTRAŽE MALVERZACIJE U AGENCIJI ZA PLAĆANJA U POLJOPRIVREDI




ZAŠTO SU NEKI ZAPOSLENICI, U MANDATU MINISTRA JAKOVINE,
OTIŠLI IZ MINISTARSTVA?


Nenad Matić predsjednik nedavno osnovane političke stranke Zelena lista i Mato Mlinarić predsjednik Nezavisnih seljaka održali su u nedjelju u 12. 3. ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede u Zagrebu u 11. sati konferenciju za novinare . Nenad Matić je rekao “ U Hrvatskoj javnosti vode se rasprave o tome da li su glavni državni odvjetnik Cvitan i premijer Plenković trebali imati zajedničku konferenciju za novinare. A mi pozivamo ministra poljoprivrede Tolušića i DORH da istraže sve nepravilnosti i malverzacije s potporama u poljoprivredi koje su vođene u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi za vrijeme ministarskog mandata Jakovine “ Matić je rekao: “ Zemljište za pašnjake dodjeljivalo se u stotinama hektara na što su dodjeljivani poticaji. Pašnjaci bez stoke, bez hrane, samo malverzacija sa potvrdama. Cijela priča je dobro osmišljena i isplanirana puno prije . Domaći poljoprivrednici nisu mogli dobiti zemlju, jer se zemlja za poticaje dijelila “ po babi i po stričevima” nekim tvrtkama koje su osnovane bez stoke i samo zbog potpora”.
Mato Mlinarić, čelnik Nezavisnih seljaka i bivši savjetnik predsjednika Josipovića za poljoprivredu je rekao “ mi smo gospodina Cvitana prošle godine zvali u Agenciju za plaćanje u poljoprivredi jer mislimo da je tamo niz nepravilnosti što se ovih dana i pokazalo. Tolušić ima problem jer se bori sa Jakovininom administracijom. Od 700 ljudi koji su visokoobrazovani i koji tamo rade, neki od njih su kroz Pravilnike osmislili kako novaac podijeliti među “ velikim” moćnicima i među sobom. Jedni u Bjelovaru u Agenciji za plaćanje dilaju automobile, a drugi u Zagrebu osmišljavaju svoje OPG-ove – rekao je Mato Mlinarić te nastavio “Mi mislimo da je to nedopustivo, zato tražimo da Državno odvjetništvo RH zajedno s ministrom Tolušićem uđe u Agenciju za plaćanja u poljoprivredi i da ispravi sve nepravilnosti.”
Mato Mlinarić je novinarima podijelio materijal na kojem je iskazano koliko je novca kroz potpore potrošeno u postotcima na Mjere ruralnog razvoja .




Gospodin Nenad Matić rekao je i slijedeće” Pozivam ministra Tolušića i DORH da pozove ljude na informativni razgovor koji su u proteklih pet godina dobivali otkaz u Ministarstvu poljoprivrede, posebno za mandata ministra Jakovine. Naime neki su zaposlenici odlazili i samovoljno jer nisu željeli sudjelovati u nepravilnostima i malverzacijama koje su se radile. Treba ih pitati zašto oni neke naloge nisu željeli potpisati ili zbog čega nisu željeli raditi na taj način kako se tada radilo?
Mato Mlinarić naglašava da je temelj svih sumnji – povrat sredstava u 90 % od vrijednosti projekta. Sama količina povrata sredstava navodi na zaključak da tu nešto nije u redu" zaključio je Mato Mlinarić.(Margareta Zouhar Zec)



S lijeva: Mato Mlinarić, Nenad Matić i Stjepan Horvat zamjenik predsjednika Matića u stranci Zelena lista. ( fotka mzz)


Post je objavljen 12.03.2017. u 23:41 sati.