Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Jug protiv Sjevera

Starosjedioci (Native Americans) u američkom građanskom ratu

Mnogi povjesničari još i danas na američki građanski rat 'gledaju' kao na isključivu stvar 'bijelaca'. Tijekom tog krvavog sukoba (1861. do 1865.) diljem sjeverno-američkog kontinenta mnoga plemena starosjedioca (Native Americans), koje mi ponekad krivo nazivamo – Indijanci, pokušavaju se izboriti za svoju autonomnost.

Naime, drastično smanjenje vojnika po utvrdama, koji su pozvani u rat, nije moglo proći neopaženo kod starosjedioca te oni odjednom postaju svjesni da je to možda trenutak kada im se pruža prilika za povratak na svoju zemlju, svoju kulturu i svoj način života ... no rat je neumoljiv!

Neka plemena još su se više izolirala povlačenjem dublje u šume, planine i prerije, druga pak su jednostavno uvučena u 'rat bijelaca'. Tako se pleme Cherokee otvoreno stavlja na stranu CSA, a njihov primjer slijedi još nekoliko plemena Juga (Chickasaw, Choctaw, Creek i Seminole), a od sjevernih plemena u službu USA stavlja oko 3600 ratnika.

Uglavnom oni su lako konjaništvo, izvidnici i tekliči, ali neki se ističu i dobivaju činove (brigadir Ely Parker, brigadni general Stand Watie). Upravo Stand Watie zapovijedao je pukovnijom sastavljenom od Cherookee ratnika koji su se borili na strani USA. Dakle, građanski rat podijelio je i starosjedioce i uvukao ih je u krvave sukobe na različitim stranama.

 photo NA AGR.jpg

Post je objavljen 12.03.2017. u 07:34 sati.