Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvorci-crkve

Marketing

hrvatska

Sve je skupa to teško uobličiti napraviti krug staviti točku ili uskličnik da se objasni povijest ove zemlje i ma koliko god se trudili nikako doći do onoga kraja. Najblaže ili najbezbolnije je reći reliquiae reliquiarum i naprosto se okrenuti budućnosti.Ali kako kad nas ta naša povijest stalno pogađa poput bumeranga u glavu i vraća nas natrag,jer na ovim prostorima,kao kakvom zaista kletvom nekog davnog vladara,a poput ili iz kakve bapske priče ,nas pogađa ravno usridu ili u glavu.Tko je u krivu tko u pravu nikako na zelenu granu.eh i rime.
Od onih prvih općih podataka do detaljnijeg pregleda stanja nacije u ovo naše ludo vreme ili u ono nikako da se otarasimo priča i krenemo dalje u neko bolje sutra koje nam se obećava,kad se i sami ne smijemo i ne želimo obračunati sa savješću i sa prošlosti. Od ostatka ostataka one pacte convente pa preko svih tih stoljeća ratova,krvi,maženja,suza poljubaca i preljuba kao da se nismo maknuli nego samo dobili dio neke tehnike da nas drži na kupu kao marionete kojima upravlja neka neznana ruka umjesto da se sami borimo sa tim strahovima prošlosti i duhovima koji nas sve više opsjedaju.
Sudbina je te naše Croatie,a ime vele dolazi s juga negdje daleko,vezana je za tu Bosnu sve u njenu daleku unutrašnjost gdje je svo to naše slavno plemstvo imalo svoje posjede i gradove ,kojima se branila ta Sclavoniae et Dalmatieai te čuvala čast kraljevima i carevima nikad narodnima,jer smo zadnjeg sami uspjeli zatući tamo na tim prostorima pred samom Bosnom na Kordunu na Petrovoj Gori,a nekako najbliže meni je to opisao Šenoa : i plače vila tijo tijo........
16 stoljeće počinje za Zagreb strašnim potresom i drže se sabori i staleži se kolju,ali javlja se gora opasnost od turaka ,javlja se za nečije interese Vojna Krajina,mjesto pljačke i podijele titula i dobara i premda kako kaže povjesničar Szabo „bapska vladavina „ Marie Theresie,koja je još probala učiniti sve kako bi država funkcionirala otišlo je predaleko da bi se išta više moglo učiniti.Habsburška kruna dala je sve od sebe kako bi ove prostore učinila nemirnima i ono malo što je bježalo iz Bosne pred Turcima i dalje od ovih krajeva ,čak prema Moravskoj umjesto da se brani ili da štuje stare navade običaje i poštuje zemlju ma kakva god ona bila ,a gledamo i na Hrvate i na Srbe zajedno,oni radije bježe i umjesto da poštuju staru vjeru oni se posrbljuju.


Ne možemo zaobići dolazak kuće Habsburg na čelo Hrvatske stare krune nedaleko baš od mjesta gdje su sami Hrvati izdali starog ,ma koliko se sporilo o njegovom porijeklu,pravog i zadnjeg hrvatskog kralja Petra Svačića,od Petrove Gore do Cetingrada,na kojem su se ,ali i prije toga,opet poklali međusobno hrvatski staleži između Mađara i Austrijanca,umjesto da traže domaćeg sina.
I taj Ferdinand kad je zaštitio svoje interese izdade sva obećanja data staležima niti je imalo mario za obveze date Hrvatskoj i samo kao da je čekao da ih naprosto kao što je i napravio ignorira.Sabor u Topuskom godine 1535. pokorno je zatražio da mu se vrati akt o izboru Ferdinanda na hrvatski tron potpisan na Cetingradu,a oni da će vratiti bezvrednu obveznicu njegovu....!
Kasno je ........
Povijest moramo gledati otvorenog srca i očiju da konačno zatvorimo sva poglavlja i sretno krenemo dalje.Samo tako povijest može biti dio nas i možemo je voljeti i cijeniti,a najviše cijeniti samo sebe i ne dozvoliti da nam drugi kroje naše kapute.
I kao u onoj sapunici davno u 80-tim godinama sad već prošlog stoljeća 20,napisati ću nastavlja se...kada ne znam


Post je objavljen 11.03.2017. u 16:37 sati.