Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvorci-crkve

Marketing

popov toranj

Iako su građani Gradeca ,tadanjeg Zagreba bili pobožni i obavljali redovno svoju dužnost prema Bogu, škvadru s Kaptola nisu baš mogli,rijetko i na slikama,vjerojatno na karikaturama,ako i to. No,ovi spomenuti kak i danas bili su prefrigani do zla boga tako su si dali u zadatak zabiti trn u petu,ne Ahilovu nego zagrebačku i na samom Gornjem gradu pred nosom poštenim trgovcima i piljaricama dići svoj turen ( toranj) u slučaju napada na njihov jad i bijedu na susjednom Kaptolu,kako bi uspjeli skloniti ono malo sirotinje i obleke. Od samog starta to nije funkcioniralo,a bio je uzrok velikim kasnijim „ kervavim“ svadjama između ta dva naselja. Već sam spomenuo da se naš Bela s četvrtim vratio mado sa svitom,a ovi ne budi lijen potrčali k njemu ,o čemu piše i sam Belica da mu je došlo poslanstvo s Kaptola zagrebačkog na čelu sa biskupom Filipom da im dozvoli sagraditi toranj pred nosom zagrepčana na Gornjem gradu.11.09.1247 izdaje povelju da se to i omogući.
Kao da ih je sami vrag ritnul posred nosa godine 1254.dovršen je toranj popova odnosno Popov turen,na kraju Gradeca,a pored samih malih vrata. Ali kak se ne bumo tak igrali neki je građanin namjerno i v truc napravil svoju kuću tik uz bratiju,ali kaj,srušena mu je ,nikad ni med cvetjem ni bilo pravice,tak ni danas.Tko jači taj tlači ili kak to već ide.Uz silne vatre,potrese i ostalo kaj se dešavalo,toranj se malo nagnul,s godinama se i potrošio pa je Ivan Zakmardy toranj uredio ,popravio i uz njega dignuo školu 1651.god. što je ujedno i prva najstarija građanska škola u Zagrebu.


U kasnijim stoljećima,čak se u svađama upotrebio i top,ali da ne bum tak mračni i samo o ružnim stvarima,preskočit ću tu stvar. Kako vrijeme ide,ide modernizacija,tako se i na tom mjestu kretalo prema napred i od popa je nastala zvjezdarnica valjda da građani i ostali koji to žele mogu Bogu dragom što više i bliže pogledati u oči i to direkt.
Potrošilo se brdo love ,da se očuva stabilnost našeg grada ondašnjeg,ali kako su minule opasnosti,osim od nekih novih Tatara ili Turaka ( puj puj,ne ureklo se) mala ili sjeverna vrata ispred tornja srušena su godine 1839 god,da bi se otvorilo novo llijepo šetalište,a tamo je odmah kavanar Palain otvorio birc da kad se građani dobro išpancijeraju po celom gradu,mogu okvasiti osušeno im grlo.


Post je objavljen 11.03.2017. u 08:54 sati.