Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

OSNOVANA UDRUGA ZA PODRŠKU ŽENAMA KOJE TRAŽE POSAO NAKON 50. GODINE!



ZNANJE I ISKUSTVO VRIJEDNIJE OD MLADOSTI !

U muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu u izložbenoj dvorani javnosti su se na Dan žena predstvile četri žene koje su osnovle udrugu” Žene 50 +” te kao podrška udruzi istovremeno su pokrenule i portal One nastupaju. Te žene su Mladenka Šarić novinarka dipl. politologije, Jelena Skorup Juračić dr. tehn. znanosti, Ankica Mamić poduzetnica i Snježana Mlinarević novinarka.


S lijeva: Mladenka Šarić novinarka dipl. politologije, Jelena Skorup Juračić dr. tehn. znanosti, Ankica Mamić poduzetnica i Snježana Mlinarević novinarka ( fotka mzz)

Smisao je Udruge pružiti podršku ženama koje imaju više od 50 godina a traže posao, jer takve žene poslodavci teško zapošljavaju. Kako je rekla dr. Jelena Skorup Juračić “ činjenica je da kada prijeđemo tu magičnu brojuku od 50 godina, a mladenački seksipil se negdje putem izgubio, našle smo se nekako napuštene, nikom zanimljive, a naše iskustvo i kreativnost su snažniji i vrijedniji nego ikada. Današnje društvo je društvo mladih, ali žene u zereloj dobi, u godinama iznad 50 itekako su spsobne raditi u svom zvanju i doprinositi društvu.” Ankica Marić poduzetnica istakla je da se osjeća u svojim godinama sposobnija nego ikad, odlučnija nego ikad i slobodnija nego ikad u pružanju svog stvaralačkog potencijala.
Novinarka Mladenka Šarić koja je i urednica portala One nastupaju koji je na internet adresi www.onenastupaju.hr , rekla je da “žene nikada nisu ništa dobile, da se oduvijek kao i danas za sve moraju same izboriti. A tu se posebno misli na pravo na rad nakon 50-te godine. Žene su nakon svoje pedesete godine potpuno same bez potpore zajednice, bez potpore društva . A ova će Udruga biti ta koja će im pomagati kroz pravne savjete, financijske savjete i ostalom. Ciljevi udruge su i da se žene udružuju na političkim projektima koji su važni na razini države”- istakla je Mladenka Šarić “ Koja žena može biti protiv toga da žena za isti posao bude plaćena jednako kao i muškarac “ – upitala je gospođaa Šarić asocirajući primjer iz parlamenta Europske unije.
Kontak sa Udrugom “Žene 50+” preko portala One nastupaju na meil: info@onenastupaju.hr
Kontakt mobitel: 091 63 000 33



Sa konferencije za novinare na kojoj je predstavljena udruga "Žene 50 +"
Koliko ova Udruga može biti motivirajući faktor za zapošljavanje žena i nakon 50. godine, govori podatak Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje RH da je odnos broja korisnika mirovina i osiguranika sada 1:1,6. O tome se u društvu mora ozbiljno komunicirati. Drugim riječima raditi bi morao svatko i nakon 50 godine tko se osjeća sposoban za posao. Jer u vremenu koje dolazi neće biti dovoljno zaposlenih koji će svojim radom stvarati sredstva za mirovinski sustav iz kojeg se isplaćuju mirovine.
No u Hrvatskoj je poznat period nakon Domovinskoga rata kada su radno sposobne osobe iznad 40 godina proglašavane starima, a tvrtke su masovno odvođene u stečaj. Tada je nastao Zakon prema kome se može otići u mirovinu sa 15 godina radnoga staža.
Više je modela stjecanja mirovine, s obzirom na ukupno životno razdoblje rada. Jedan od njih je da pravo na starosnu mirovinu koju osoba stjeće kada navrši 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža, a ti uvjeti će biti na snazi do 31. prosinca 2030., prema članu 33. Zakona o mirovinskom osiguranju. U prijelaznom razdoblju ( EU predlaže radni vijek do 67 godina) koje se odnosi na razdoblje od 2014. do 2029. godine žene ostvaruju pravo na starosnu mirovinu prema povoljnijim uvjetima, s nižom starosnom dobi već od 61. godine života i 15 godina staža.

Pogledati na linku http://www.mirovinsko.hr/default.aspx?ID=71(kopirat link)
(Margareta Zouhar Zec)






Post je objavljen 09.03.2017. u 10:51 sati.