Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Propagandne fotomontaže

Fotomontaža je svaka slika koja je nastala na način da joj se na neki način mijenja sadržaj, bilo da se na nju dodaju ili se sa nje brišu elementi u kadru. Bilo da se to radi ručno, bilo da se to radi u nekom računalnom programu za obradu fotografija. Bilod a se radi "crtanjem" po originalu, ili pak da se od elemenata dvije ili više fotografija stvara "nova" fotografija (fotomontaža).

U prošlosti se fotomontaža rado koristila od strane totalitarnih režima, u političko-propagandne svrhe.

Upravo se kao primjer mogu navesti slučajevi (zlo)upotrebe fotomontaže iz staljinističke Rusije, gdje je bila jedno od omiljenih sredstava političke propagande.Tako se za vrijeme drugog svjetskog rata fotomontaža od strane Rusa masovno koristila za demoniziranje Njemaca.

Soviet photo manipulation of World War II

Jednako su se tako pomoću metoda fotomontaže sa fotografija uklanjali režimu nepoćudni političari (kako bi ih se "izbrisalo" iz povijesti), ili se pak određene prizore prilagođavalo kako bi bili u skladu s režimom.

Censorship of images in the Soviet Union


No nisu samo Rusi, pribjegavali fotomontaži; svugdje je bila popularna, i to još od samih početaka fotografije...

12 Historic Photographs That Were Manipulated

Inače, čak se i kod nas nedavno podigao popriličan medijski cirkus zbog jedne fotografije za koju su prvo mediji tvrdili da se radi o "autentičnoj" fotografiji, da bi se naknadno utvrdilo da je ta fotografija - fotomontaža.

(Trebalo se samo malo bolje zagledati u fotografiju da bi se na njoj uočila greška, a koja je očito promakla kako onome tko je radio fotomontažu, tako i svima onima koji su bez pardona povjerovali da se doista radi o autentičnoj fotografiji...)

Jedan korisnik Twittera pronašao je originalnu fotku s koje je napravljena ona montaža Milanke Opačić

Post je objavljen 08.03.2017. u 00:01 sati.