Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/infoops

Marketing

Pitanja za vojni rok

Nekoliko je područja koja moramo pokriti kada govorimo o vojnom roku. To su:

1. sigurnosna pitanja
2. ekonomska pitanja
3. društvena pitanja

Sigurnost: Članica smo NATO-a. Što to znači? U kojoj smo mjeri pod kišobranom NATO-a? Koliko je vremena potrebno da nam dođu postrojbe NATO-a u obranu? Jesu li svi saveznici uopće spremni i u mogućnosti vojno pomoći? Koje su nam prijetnje (ili ugroze) i tko su nam mogući protivnici?

Ekonomija: Koliko bi nas godišnje koštao vojni rok? Koliko nas košta profesionalna vojska? Koliko bi nas koštalo obnavljanje objekata u kojima bi se vojska smjestila? U kojoj mjeri bi nam se taj trošak vratio kroz gospodarstvo? Vojska je, naravno, uvijek trošak, ali je vrlo bitno što i kakvu vojsku dobijamo za uloženi novac?

Društvo: Obavezni vojni rok za muškarce je normalan, ali je li to diskriminacija žena? Što je sa prigovorom savjesti? Bi li postojala mogućnost civilnog služenja vojnog roka? Ako bi, kako bi to izgledalo i koja bi bila razlika?Ako bi vojni rok trajao mjesec dana, kako bi se to organiziralo. Jer po trenutnom zakonu, vojni rok je zamrznut,. ali inače traje 6 mjeseci. Osim toga, vojni rok je samo početak. Nakon vojnog roka počinje pričuva.
A tu je i pitanje demografije. Ako izumiremo, čemu vojni rok?







Post je objavljen 01.03.2017. u 22:33 sati.