Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Pred izbore u Nizozemskoj: trebat će najmanje četiri stranke za sastavljanje vlade

Ovo je moj 1100. post na ovom blogu. A nedavno sam obilježio i jubilej: 10 godina djelovanja!

Izvještaji o predstojećim parlamentarnim izborima u Nizozemskoj često su obojeni senzacionalistički. Ističe se, često i panično, da je u većini anketa na prvom mjestu desna, ksenofobna "Stranka za slobodu" (PVV). Stiče se pogrešan utisak, jer ona u istraživanjima javnoga mnijenja dobiva tek oko 20% glasova. Disperzija glasova je neuobičajena, bez jedne ili dvije stranke koje odskaču. To znači da će biti vrlo teško sastaviti vladu.

nizozemska-polje-i-vjetrenjaca-smanjenoIpak, to nije drastična novost za Nizozemsku, u kojoj se uobičajeno tek nakon izbora vode pregovori o sastavljanju vlade. To, ipak, rijetko vodi do političke nestabilnosti.

Naravno, nakon neočekivanih, pa i šokantnih rezultata u glasanju za Brexit i na američkim predsjedničkim izborima, analitičari i prognostičari pušu i na hladno

Nizozemska ima parlament sa 150 zastupnika, a izborni sustav je takav da raspodjela mandata minimalno odstupa od raspodjele glasova; dovoljno je osvojiti 1/150 tj. 0,67% glasova da se osvoji mandat. Zato se rezultati anketa obično izražavaju u projektiranom broju osvojenih mandata a ne, kako je uobičajeno drugdje, u postotku glasova.

Sedam stranaka po anketama osvaja više od 10 mandata, a samo PVV, u nekim anketama, preko 30 (što je 20% od svih mandata).

PVV u sadašnjem sastavu (na osnovu izbora 2012.) ima 15 mandata, a po anketama održanima od početka ove godine dobiva između 22 i 35 mandata.

U sadašnjem sastavu najjača je konzervativno-liberalna "Narodna stranka za slobodu i demokraciju" (VVD) sa 41 mandatom, a druga je socijaldemokratska Radnička stranka (PVdA) s 38.

Te dvije stranke su u pregovorima nakon izbora 2012. sklopile postizbornu koaliciju i formirale vladu. Birači su očito izrazito nezadovoljni. U anketama obe bilježe drastičan pad: VVD između 22 i 29 mandata, a PVdA samo između 11 i 17.

Nekoliko drugih stranaka bilježi napredak, a osobito zelena ljevica, koja je 2012 bila pala na samo četiri mandata (2010. su bili osvojili 10), a sada u anketama dobivaju između 13 i 19. K tome i "Stranka za životinje", koja sada ima dva mandata, može osvojiti između 3 i 7 mandata.

Ako osvoji najviše mandata, VVD će tražiti koalicijske parntere. Ali to će biti teško, jer gotovo svim ostalim strankama su vrlo antipatični. Aktualna vladajuća koalicija je krahirala. U svim kombinancijama, po rezultatima istraživanja javnoga mnijenja, trebat će koalicija barem četiri stranke da prikupe većinu.


Post je objavljen 01.03.2017. u 14:14 sati.