Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/enterijerstana

Marketing

Kako izbeći probleme sa krvnom slikom?


Kada telo želi da nam poruči da nešto nije u redu, najbolje je da odmah osetimo taj alarm za uzbunu. Dok je sve na početku, lakše se da ispraviti. Tek kada problem počne da se usložnjava i rešenje počinje da se komplikuje. Zato se ne kaže slučajno bolje sprečiti nego lečiti. A šta kada ipak i simptomi i analize iz laboratorije pokažu da je ravnoteža u organizmu narušena?

Simptomi se često ne shvataju ozbiljno, jer se ljudi teše da će sve to brzo proći i da nije ništa ozbiljno. Tek kada laboratorijski rezultati pokažu da je u pitanju ozbiljna stvar, tek tada se stvari shvataju drugačije.

Deca i porodilje najčešći pacijenti



Kada je reč o krvnoj slici uglavnom se doktorima za savet obraćaju deca i porodilje. Naime, oni su podložniji poremećajima krvne slike, a uglavnm se kod njih dijagnostifikuje anemija. Pre samih dobijanja nalaza krvi iz labratorije, lekari uglavnom pokušavaju da uoče o čemu je problem. Kod mališana najčešći uzrok anemičnosti, tačnije malokrvnosti jeste nepravilna ishrana. Razlozi zbog kojih se odmah sumnja na anemiju jesu česte prehlade deteta, pa onda doktor unapred zna o čemu je reč i pre dobijanja laboratorijskih analiza.

Za trudinice veoma je važno pravilno unošenje vitamina i minerala, kao i povećan unos nekih minerali koji će doprineti pravilnom razvoju bebe. Kako bi se pratio razvoj bebe i bili sigurni da se ona pravilno razvija, neophodno je da trudnica ide redovno na kontrole i daje krv na istraživanje u laboratoriju. Na osnovu tih rezultata iz laboratorije i doktor, a i buduća mama može tačno da zna da li postoji neki nedostatak ili višak u organizmu što bi možda izazvao neki problem u trudnoći. U zavisnosti od slučaja do slučaja, tokom održavanja trudnoće neophodno je unositi vitamine C, D, A, B12, B6, kao i folnu kiselinu. Naime, ovo su opšte smernice koje se podrazumevaju, a ukoliko rezultati laboratoriju pokažu nešto suprotno, onda je potrebno poslušaviti savete lekara i možda osim unošenja u ishranu koristiti i raznne vrste dodataka u ishranu.

Kod dece je slučaj drugačiji. Važno je da se dete od samog rođenja pravilno hrani kako bi se izbegli problemi sa krvnom slikom. To je osnovna preventiva. Iako deluje da je rano, a beba stara šest meseci već tada bi mogla da dobije uput za laboratoriju kako bi se dobile precizne analize krvi. Ukoliko dođe do nekog poremećaja, savetuje se da se na vreme počne sa njegovim suzbijanjem. Korigovanje ishrane deteta mora da bude prvo pravilo. Ukoliko se dete rotivi, ne bi trebalo da mu se dozvoli da se buni, jer je jako važno da ishrana bude izbalansirana i raznovrsna. Za sve one kojima se čini da u hrani ne može da obezbedi dovoljno vitamina za decu, to je zabluda. Osim vitamina D, K i B 12 sve druge neophone vitamine mogu da nadoknade hranom, a to če potvrditi i rezultati krvi iz laboratorije. Tako će laboratorijske analize razuverite sve one koji veruju da to nije moguće, a na osnovu pravilne ishrane zagarantovan i pravilan rast i razvoj deteta.



Post je objavljen 17.02.2017. u 14:31 sati.