Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Jug protiv Sjevera

Jug protiv Sjevera - uvod

 photo US A CS.jpg

Rat kao pojava sam po sebi je strašan jer u njemu uvijek svi gube i nikada nitko ne pobjeđuje, no, s točke vojnog gledišta postoji nešto još strašnije, a to je građanski rat u kojem dolazi do potpune degeneracije civilnih, ali i vojnih vrijednosti.

Svi profesionalni vojnici strahuju od 'prijateljske paljbe', a svi časnici potajno se pribojavaju upravo tog – građanskog rata. U povijesti ljudske gluposti zapisani su mnogi takvi ratovi, a jedan (američki građanski rat) najbolje opisuje pismo generala zapovjednika CSA vojske (Robert E. Lee) svojoj sestri:

'… U sebi sam se morao suočiti s pitanjem da li mogu učestvovati u ratu protiv moje rodne i voljene države. Uz sve svoje poštovane i odanost Uniji, osjećaj lojalnosti i dužnosti američkog građanina, nisam bio u stanju odlučiti se podignuti ruku na moju rodbinu, moju djecu, moj dom. Stoga sam dao ostavku na svoju dužnost u vojsci i iskreno se nadam da neće biti potrebne moje vojničke sposobnost i da nikada neću biti pozvan da izvučem svoj mač …'

Nažalost, taj hrabri čovjek i briljantni časnik ubrzo je bio prisiljen stati na čelo vojske konfederacije (CSA) i voditi je u teške i izuzetno krvave bitke protiv vojske Unije (USA).

General Robert Edward Lee, dugo se dvoumio i lomio u donošenju oduke: - napustiti Uniju, (upravo to dogodilo se i Washingtonu koji se dvoumio u biranju Britanski Imperij ili slobodne države Amerike), te se boriti za slobodu i nezavisnost voljene rodne države Virginie, ili ostati u vojsci Unije s kolegama i prijateljima s kojima je služio u mnogim bitkama i ratovima.

S ovim kratkim uvodom Athumanunh će se upustiti u lutanja kroz taktike, tehnike, procedure, odluke, ali i odore, boje, oznake, postrojbe ... američkog građanskog rata.



POZOR! prizori su vrlo nasilni!


Post je objavljen 26.02.2017. u 13:52 sati.