Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

5 početničkih grešaka kod snimanja na film

5 grešaka koje najčešće rade ljudi koji se tek uče snimati na film. Bilo da su potpuni početnici, bilo da su prvo snimali digitalno, a zatim odlučili pokušati snimati i na film...

1. Pogrešno umetanje filma
Ovo je jedan od najčešćih problema s kojima se susreću fotografi koji se tek uče snimati na film. Umetanje filma je radnja koja zahtjeva dosta vježbe, pogotovo kod starijih aparata sa ručnim namatanjem filma (na nekim novijim aparatima je dovoljno umetnuti kazeticu s filmom i zatvoriti aparat, nakon čega aparat sam namota film). Kod neispravnog umetanja može se dogoditi da se film otkvači, da se podere preforacija ili čak da film i pukne.

2. Pogrešno određivanje ekspozicije
Film ima stalni ISO koji se ne može mijenjati (za razliku od digitalije), te jednom kad se umetne film određene ISO vrijednosti, ta vrijednost je konstantna sve dok se film ne ispuca. Jedine dostupne varijacije su otvor blende i brzina zatvarača. Zadnje generacije automatizranih aparata na film imaju tzv. DX kodiranje (gdje aparat sam prema oznakama na kazeti prepozna koji je ISO filma koji je umetnut u aparat) i tu uglavnom nema problema, no stariji aparati imaju ručno određivanje ISO vrijednosti, pomoću kotačića ili tipke, a čija postavka je povezana sa ugrađenim svjetlomjerom; ako se njena vrijednost ne postavi na vrijednost filma, sav film će biti pogrešno eksponiran. A ima i onih koji misle kako se (poput digitalije) i kod filma može mijenjti ISO vrijednost za svaku zasebnu snimku.

3. Brzopletost

Kad se pritisne okidač, to je to. Na filmu nema brisanja loših snimaka. Tako da je nonšalantno snimanje svega i svačega u nadi da će se uhvatiti nešto zanimljivo zapravo upropaštavanje filma. Kad se snima na film, onda se mora dobro promisliti što se točno želi dobiti na snimci. Ponekad su potrebni i dobri refleksi za hvatanje odlučujućeg trenutka. I da, prije svega, ako je aparat potpuno mehanički, potrebno je ručno podesiti ekspoziciju i fokus.

4. Nemirna ruka
Za razliku od novih (digitalnih) aparata koji su opremljeni svom silom pomagala za stabilizaciju slike, kod starih (pogotovo potpuno mehaničkih) aparata na film to nije slučaj. Jedina stabilizacija slike je fotografova (mirna) ruka.

5. Osvjetljavanje filma

Prije vađenja snimljenog filma iz aparata, potrebno je prvo film premotati natrag u kazetu. Iznimka su aparati koji snimaju na 120 film, ili pak oni s automatskim premotavanjem. U suprotnom će se prilikom otvaranja aparata film osvijetliti, odnosno uništiti. Uz to, ima i onih koji misle da se snimljene slike odmah vide na filmu, odnosno ne znaju da film nakon snimanja prvo treba razviti, pa nakon okidanja nadobudno otvore aparat "da vide što su snimili" i tako sve upropaste.

Post je objavljen 21.02.2017. u 00:01 sati.