Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nachtfresser

Marketing

Prestrašeni odgojitelji



Jučer sam se na sastanku, naravno u sebi, pitao kad je to počelo, taj čudni strah koji je penetrirao u sve slojeve društva. Istina, mi pratitelji učenika na višednevnim putovanja uvijek smo strepili. Sjećam se one davne još Čehoslovačke kad sam bio nemiran samo radi toga jer sam ostavio grupu, a bio sam tek rezervni pratitelj, jer sam išao na crno promijeniti tadašnje marke koje smo jedino mi od istočnjaka imali u pristojnim količinama i nakon promjene, sve nam je bilo strašno jeftino. Ipak naravno ništa se nije događalo, osim što su učenici od švercera nakupovali jeftine vodke od koje su svi oko ponoći popadali. No mi smo bili sa svojim razredima, postojala je neka komunikacija i poduzimali smo sve potrebno ovisno o situacijama.
Situacija se počela mijenjati kad su se počele propisivati stvari, sve je moralo biti regulirano. Pojedinci su navodno mutili s agencijama, odličan izgovor da se sve regulira pravilima. Ako više razreda putuje zajedno mogao bi se kao u gospodarstvu dobiti popust na količinu. Nekome je pala na pamet filozofija, koja se bez otpora proširila da je tako više pratilaca na jednom mjestu pa tako i sigurnije.Ja sam se već tada prestao čuditi razmišljanjima ljudi i shvatio da pripadam nekom prošlom divljem vremenu. Nekad je jedan od ciljeva bio upoznavanje drugih naroda i kultura no onda je netko shvatio da je to opasno i uvećava rizik. Sad se za navečer u prestonicama drugih država iznajmljuju prostori samo za naše učenike, kako bi se mogli zabavljati sigurno u kontroliranim uvjetima.
Putovanja naravno nisu besmislena, dosta toga se vidi i sazna, mada se bolje pamte zoološki vrtovi od historijskih spomenika. S ovom generacijom ću propustiti maturalac, vodit će ih netko drugi, naime očito preporukom iz ministarstva škole putuju ove godine u iste vruće kolovoške dane, no drugarica i ja ne možemo istovremeno, ona u Amsterdam, ja u Prag, treba nitko biti s Jinom, ja odmah bez premišljanja odustajem od puta. A učenici, bit će ionako i više nego dovoljno onih koji će se brinuti za njih.
Učenica na odmoru pita smije li napraviti selfie samnom, ja nemam ništa protiv, al nemam pojma jel to dopušteno, u svakom slučaju inzistiram, bez ikakvog tjelesnog kontakta i provjeravam, punoljetna je.

Post je objavljen 15.02.2017. u 11:45 sati.