Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prokleta-od-daljina

Marketing

TEZE O GENOCIDNOSTI

Htio bih reći par riječi oko te famozne teze o genocidnosti hrvatskoga naroda.

Mi smo svjedoci već decenijama kako se u javnosti plasira jedna teza koja nema nikakvog znanstvenog utemeljenja kao što je također i suvišno opravdavanje Hrvata, da oni zapravo nisu genocidni.

Cijela se Australija inače smije ovim tezama, jer one nemaju nikakvog znanstvenog niti političkog opravdanja, one su postale dostupne našoj javnosti preko višedecenijske titoističke propaganda koja je i inače bila poznata po tome, da je širila kojekakve nebuloze i neutemeljena stajališta. To se onda zvalo titoizmom.

Odatle i ova teza o genocidnosti hrvatskog naroda koja je izvirala na jednom ograničenom viđenju ratnih prilika za vrijeme Drugog svjetskog rata u nas, mada se smetnula s uma neosporna činjenica, da je u cjelokupnom sastavu partizanskih jedinica bilo oko 40 % Hrvata, međutim se jugoslavenska država okupljala u kontrapoziciji prema NDH i to je trajalo cijelo vrijeme posljeratne izgradnje države.
Međutim je smiješna ova naša balkanska genetika koja još uvijek broji naše pretke u zavisnosti od njihova političkog i ideološkog usmjerenja.
Tako danas srbijanski ministar Vulin kao i Dačič točno znaju kako dišu naši hrvatski sinovi pa se u Večernjem listu može pročitati i ovaj tekst:

"Ministar Davor Ivo Stier gostovao je u Dnevniku HRT-a gdje je prokomentirao napade koje dolaze iz Srbije vezano uz kardinala Alojzija Stepinca.

- Kardinala Stepinca je 1998. godine u Mariji Bistrici proglasio blaženim papa Ivan Pavao II. Što će Dačić sada reći? Da je papa Ivan Pavao II bio fašist, da je svetim proglasio ratnog zločinca? - upitao je Stier.

- Starom komunističkom šablonom želi ponovno nametnuti ideju da su Hrvati genocidni, to smo već vidjeli. Moja poruka Hrvatima je da moraju biti mirni - poručio je Stier.

- Mi trebamo imati dijalog s Beogradom i imamo kanal za dijalog, no Dačić nije ta adresa - rekao je ministar Stier.

Podsjećamo, srbijanski ministar Ivica Dačić žestoko je reagirao na postavljanje spomenika Alojziju Stepincu u Osijeku te ga je nazvao 'ratnim zločincem iz fašističke NDH'. Danas je kazao i kako je 'Hitler za Nijemce simbol zla' te da je nemoguće da su 'Pavelić i Stepinac heroji mira'."

izvor: Večernji list


Da čovjek puke od smijeha što je danas predmet hrvatske političke i ideološke prakse i oko čega se iscrpljuju glave naših ministara vanjskih poslova.

Ja bih samo htio reći, da je sa stajališta suvremene genetike kao i socijalne biologije koja se prakticira u Australiji na primjer već duže vremena djelatno mišljenje kako su genetske strukture dinamičke i kako je socijalni i biološki organizam karakteristično oblikovan kao kompleksan sistem. Odatle se svako hipostaziranje neke nepromjenljive biološke ili socijalne strukture smatra čisti znanstvenim promašajem pa se onda govori o evoluciji genetskih formi, jer se kako bi poznati filozof biologije David Hull rekao, svaka vrsta vidi kao individualna u smislu, da su oni produkti povijesnih okolnosti i slučaja i nužnosti opstanka.

Odatle se govori o dinamičkom kontekstu za razumijevanje bioloških formi u razvojnoj biologiji.

Goethe je tako na primjer prepoznao njeno značenje i opisao organizme kao dinamičke forme u transformaciji i zato Brian Goodwin u svojoj knjizi "How the leopard changed its spots" piše na str. 133:

"Darwin je također bio svjestan njene važnosti kada je nju vidio kao doprinos povijesnoj deskripciji i kada je odredio odnose na njegovome drvu života kao jednome polju koje je moglo objasniti njegove aktualne pretke kao genetičku formu jednoga razvojnoga procesa.’’

Prema tome, NDH ili Jugoslavija ili nezavisna Hrvatska, to je dato u jednom razvojnom procesu u kojem strukture nisu statične, nego su promjenjive, jer se glavne morfološke obline biljaka i životinja trebaju vidjeti u pojmovima evolucije genetičkih formi.

Glavne su morfološke karakteristike svakog organizma pa i onog socijalnog rezultat je morfogenetičkih razvojnih principa, ali su Vulin i Dačič ostali na nepromjenjivim strukturama kojima se oni priskrbili dugovječnost pozivajući se upravo na primjere iz Drugog svjetskog rata koji nema nikakve stvarne veze sa suvremenim vremenom niti sa generacijom koja kod nas stasa u novim okolnostima.

Zato je svo to lamentiranje iz Beograda jedan veliki anakronizam.


dr. Zlatan Gavrilović KovačPost je objavljen 13.02.2017. u 20:23 sati.