Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Sve o Evi

Supruga Gorana Višnjića Eva otvorila je dušu na Facebooku te otkrila zašto je promijenila ime

"Ne, nisam promijenila ime jer Amerikanci "nisu mogli izgovoriti Ivana" (to je novinarska sloboda i izvrtavanje izjava) nego zato što nisam htjela biti "Ruskinja ili Ajvana kao Ajvana Trump" (da, Amerikanci ime Ivana pretežno izgovaraju Ajvana)."

Načelno ništa protiv promjene imena, Ivana-Eva-Ljubica-Zubica, svejedno, neka se svatko naziva onako kako želi, uostalom svaki hrvatski građanin i po Zakonu o osobnom imenu ima pravo, smije, može (i općenito treba moći) promijeniti svoje osobno ime ukoliko iz nekog razloga to želi. Naravno, pod uvjetom da motivi nisu kriminalne prirode (bilo da takvi dolaze od strane osobe tj. imenonositelja ili institucije (države) tj. imenopotvrditelja, primjerice, prevarant koji promjenom imena želi izbjeći kazneni progon ili sustav koji silom preimenuje stanovništvo kao što su činili fašisti po Istri i Dalmaciji).
A u ovom konkretnom slučaju protiv promjene ništa niti nenačelno. Jer ime Eva je, rekla bih, ovdje savršen izbor. Zašto savršen?
Pa ona nije promijenila ime zbog Amerikanaca koji Ivana krivo izgovaraju Ajvana, već zbog Amerikanaca koji Ivana krivo izgovaraju Ajvana (pa misle da je Ruskinja). A ona ne želi biti Ruskinja u zemlji Americi u kojoj Rusi trenutno uopće nisu popularni, već je htjela biti Amerikanka "što je i postala". Ali je uz to i dalje Hrvatica jer se "nije morala odreći svojeg porijekla". Samo, eto, svog nezgodnog i Americi neprilagođenog imena.
Jer se ipak lakše odreći imena od lagodnog života u Americi, dakako. No što pritom svoj konformistički čin i izbor podvaljuje pod princip (ekološke i političke osviještenosti), uz prilaganje dokaza svakodnevne nacionalne odanosti staroj domaji da joj kojim slučajem s ove strane bare ne bi osporavali manjak domoljubno legitimirajućih čuvstava (jer koliko nije zgodno biti Rus u Trumpovoj Americi toliko nije zgodno biti išta manje od velikog Hrvata u starom kraju u kojemu je na silnoj cijeni upravo domoljubno tamburanje, pogotovo pred muževu najnajnajdomoljubniju ulogu a očevu režiju) – e to ju doista čini Evom (holivudskom).


Post je objavljen 13.02.2017. u 20:00 sati.