Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

2. FESTIVAL MASLINA U ZAGREBU


NA OTOKU UGLJANU IMA MILIJUN MASLINA

Na Zagrebačkom velesajmu u prostoru Kongresne dvorane Globus 4. i 5. veljače održan je 2. Festival maslina. Dr. Krunoslav Kovačević dipl. ing. kem. predsjednik je organizacijskog odbora Festivala maslinara u Zagrebu .“ Zapravo sam predsjednik udruge maslinara koji žive u Zagrebu - Udruga se zove Zagrebački maslinarski Institut. To je neprofitna udruga koja okuplja maslinare iz Zagreba i Zagrebačke županije čiji se maslinici nalaze u priobalju u Dalmaciji, Istri, Primorju . Odatle je i počela ideja za festival masline. Inače udruga Zagrebački maslinarski institut djeluje već pet godina. Došli smo do nivoa da nas se okupilo 80 maslinara. Članovi putuju i obrađuju svoje masline i veseli ih da imaju te svoje masline“ pojasnio je dr. Kovačević.
„ Kada je krenuo projekt Festival maslina u Zagrebu – iako je to je festival koji okuplja nas koji smo organizirani u Udrugu, mi pozivamo maslinare iz cijele Hrvatske da dođu na Festival, ali i iz susjednih zemalja, Slovenije i Bosne i Hercegovine“ priča dalje dr. Kovačević te nastavlja „ Ovdje je 35 hrvatskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji se bave maslinama iz cijele Hrvatske i sada oni prodaju Zagrepčanima svoje najkvalitetnije ulje baš iz vegetativne sezone koja je potkraj prošle godine završila.


Dr. Krunoslav Kovačević

A natjecateljski dio je to da se radi ocjenjivanje ulja. Unaprijed su maslinari poslali ukupno 163 uzorka svojih ulja na kemijsku i organoleptičku analizu koja je pokazala rezultate koje je ulje najbolje i koja je udruga trenutno ima najbolje ulje. Kvaliteta ulja ispituje se u kategoriji monosotre i miješanih sorti. Kemijsku analizu ulja je proveo Zavod za javno zdravstvo Šibenik, a organoleptičko ocjenjivanje ulja provela je udruga "OLEA" iz Šibenika, čiji su ocjenjivači stručno osposobljeni za kušače maslinovog ulja„ objasnio je predsjednik dr. Krunoslav Kovačević . Udruga maslinara iz Zagreba i Zagrebačke županije u suorganizaciji sa Savjetodavnom službom RH organizirala je festival maslina.

KRALJEVIĆ JE U „ FLOS OLEI 2017
Na jednom od pultova punih maslinova ulja uočavam debelu knjigu naslova FLOS OLEI 2017. Pitam „ piše li u ovoj knjizi najkvalitetnijih svjetskih maslinovih ekstra djevičanskih maslinovih ulja i o vašem ulju?“


Maslinar Marin Kraljević

“Da“ odgovara simpatični gospodin i otvara knjigu na strani 544. Tu autor knjige Marco Oreggia piše o Marinu Kraljeviću iz Brtonigle u Istri. Gospodin Kraljević govori da ima 2200 maslina koje su u rasponu starosti od 300 do 3 godine. Masline su obiteljsko tradicijska baština, a kada se vratio s rada u Austriji i Italiji ozbiljno je počeo raditi s maslinama. Sve ulje koje proizvede, za sada može prodati. Ne, ne prodaje hotelima kao što sam ja mislila, čovjek čije je ime u knjizi među najboljim uljarima iz 49 zemalja svijeta Europe, Azije, Oceanije, Amerike te četrdesetak regija Italije i Španjolske, kaže da prodaje svoje ulje u autokampu i u parku u Umagu. „ Ma hoteli mi uzmu, karton, dva pa onda dugo ništa, i mislim da mi je bolje ovako prodavati „ govori gospodin Marino.

NA OTOKU UGLJANU JE MILIJUN MASLINA
Pored većeg štanda dvije djevojke stoje u narodnim nošnjama. To su Laura Antonija Ivanac studentica fizioterapije i Emilija Višić koja studira matematiku su s otoka Ugljana . Nošnje su autohtone - na djevojkama je košulja, fušton, traversa,tkanica – a kada s otoka idu na promociju u svijet, pa makar samo i u glavni hrvatski grad – kao što je bio 2. Festival masline , odlazi i nošnja i sve što ima kulturno umjetničkom vrijednost i predstavlja otok. Jer tradiciju treba vidjeti svijet koji najviše cijeni uspjeh. A nakon uspjeha svijet cijeni i sve ostalo što je zanimljivo predstavljeno i objašnjeno.
fotka


Emilija Višić i Laura Antonija Ivanac u narodnoj nošnji s otoka Ugljana.

Na dva štanda predstavljen je otok Ugljan,kroz drvodjelski i kameni zanat, s maslinovim uljem Jure Brižić i Vojka Škopića. Na panou je slika kako se nekad prerađivala maslina – kaže načelnik općine Preko dipl. ing. strojarstva Karlo Novoselić i mladi općinski vijećnik Jure Brižić . Od njih čujem da je na otoku Ugljanu milijun maslina. Vrtoglav je to broj za otok koji je dug tek oko 25 km i širok tek oko tri kilometra, a obalom dugom sedamdesetak kilometara. Navode moji sugovornici više vrsta maslina na Ugljanu i to dobrinice, oblice, puljke, poljane, oštrice. „Male su parcele na otoku, ali masline rastu u škrtom kamenjaru“ – kažu moji sugovornici. No na otok kroz turističku ponudu uvode i rekreaciju trčanje, hodanje i biciklizam.



Rezultati kemijske i organoleptičke analize maslinovih ulja objavljeni su 4. veljače navečer. Prema tim rezultatima dodijeljena su priznanja za najbolja maslinova ulja prijavljena na natjecanje. Ukupno je pristiglo 163 uzoraka, ocijenjenih od strane panela "Olea" Šibenik. U kategoriji miješanih ulja natjecalo se 87 ulja, odnosno 76 u kategoriji monosortnih ulja. Ukupno je dodijeljeno 58 zlatnih medalja, 51 srebrna medalja, 16 brončanih i 5 priznanja za ekstra djevičanska maslinova ulja. Kao djevičanska ocijenjeno je 31 ulje i 2 ulja kao Lampate.
U kategoriji monosortnih ulja pobjednik je Darko Jakomin iz Slovenije, a drugo i treće mjesto u istoj kategoriji osvojili su Miran Adamič i Dolija 08 d.o.o.
U kategoriji miješanih sorti pobjednik je Josip Matić – Lolo iz Bosne i Hercegovine.Drugo mjesto osvojila jeLoredana Krbavčić a treće mjesto u istoj kategoriji osvojila je " Sunčane elektrane Petrokov d.o.o."
Šampion 2. Festivala maslina u Zagrebu je Darko Jakomin čije je maslinovo ulje osvojilo 97,21 boda.
U kategoriji natjecanja Udruga pobjednik 2.Festivala maslina je Udruga "Ulika" iz Medulina.Druga je Udruga Zagrebački maslinarski institut, a treća DOSI Koper.

Ovo su linkovi s rezultatima ( kopirati i pogledati u tražilici)

rezultati-natjecanja-ulja-2.festivala-maslina-monosortna-ulja.pdf
• rezultati-natjecanja-ulja-2-festivala-maslina-u-zagrebu-mijesane-sorte.pdf
• rezultati-natjecanja-udruga-2-festival-maslina-2017.pdf





Na 2. festivalu maslina izložba ulja maslinara, OPG-ova i udruga iz Istre, Primorja i Dalmacije bila je prodajna, a bila su tu i predavanja stručnjaka o nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednosti maslinova ulja, predavanja o hrvatskom maslinarstvu i kvaliteti domaćih maslina i ulja u odnosu na uvezene proizvode, kušaonice ulja, vođena degustacija maslinovih ulja, i razgovori o tome kako prepoznati kvalitetno i razlikovati ga od lošeg ulja, radionice za izradu krema na bazi maslinova ulja za njegu lica i tijela,te priprema i degustacija zdrave hrane i namirnica od maslina i maslinova ulja. (Tekst i fotke Margareta Zouhar Zec)


Post je objavljen 07.02.2017. u 04:31 sati.