Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/volimslatko

Marketing

ČVARCI

Da vam budem iskrena baš zaslužuju da im podarim velika slova. Nešto tako jednostavno, priprosto, a istovremeno tako fino i hranjivo da kad bi mi ponudili kavijar ili čvarke ja bi izabrala čvarke ;-)
Već dugo razmišljam o tome da ih napravim, iz razloga šta u ovih 12 godina, otkada sam se preselila, nikad nisam uspjela dobiti onaj okus čvaraka koji su radili moji. Zagorski čvarki u Dalmaciji, hmmmm, malo morgen, osim ak se sama ne uhvatim posla.
Po uputstvima mog oca Marijana koji ih sam radi i svi mu se dive. Ove godine za Božić, tj. 2016. smo poželjeli čvarke i dobili smo ih.
Moji klinci kad vide, viću mama kokice, kokice a ni film nam ne treba.





Da napravite čvarke treba vam :

oko 5 kg masnog tkiva
5 žlica mlijeka
1 razom puna žlica soli
1 žlica masti
pritiskalica za krumpir

Masno tkivo narežemo na kockice i sve stavimo u lonac koji ima dobro dno. Posolimo, stavimo mlijeka i malo rastopljene masti, (da nam ne zagori dok ne počne puštati svoju mast), miješati često.

Kad počnu plivati u svojoj masti i kad se fino isprže, tj. dobiju onu lijepu rumenu boju, ja ih stavljam u pritiskalicu za krumpir i stisnem ih dosta tj. ocijedim svu mast i oni budu hrskavi. A po meni su tu uvijek padali u vodu svi čvarci. Zašto? Jer kad zagrizeš čvarak koji nije stisnut po ustima imaš samo mast a ovako oni budu baš hrskavi, ne pretvrdi. Po potrebi ih još malo posolim, ali su ukusniji ako su odmah slani kako treba.

Mast pospremiti u staklenke.

Dobijete otprilike oko 1 kg čvaraka i oko 3l domaće masti



E sad sjećam se da je u vrijeme kad su to moji radili uvijek bilo i malo prošarane slanine, e ta mi je bila najbolja. Kad jedete čvarke i naletite na komadiće mesa, ma to je neprocijenjivo a ne imati manjak na računu ;-)

Ove godine sam i ja ubacila komadiće sa malo mesa ;-) Moji su se klinci totalno oduševili.

I SAVJET
Ako niste znali masno tkivo možete i zamrznuti i kada vam nestane masti i zaželite se čvaraka samo izvadite iz dubokog, odledite i sve po receptu. Moj otac tako radi već godinama (i ljeti kad mu pofali masti, on samo isprži 3,4,5 kg i evo i čvaraka i masti). Ove godine sam pravila već dva puta i još ću jednom, jer imam još jednu turu u zamrzivaću.



Post je objavljen 03.02.2017. u 16:39 sati.