Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/morton1905

Marketing

Andrej Andrija Einspieler



Andrej Andrija Einspieler
Našu jednokrvnu braću slovensku zadesio je težak udarac. Nemilosna smrt ote im najhrabrijega pobornika i branioca prava koruških Slovenaca, umnoga prosvjetitelja slovenskoga puka, uzorna svećenika i ljubimca naroda - Andriju Einspielera, koji je 16. siečnja o. g. shrvan od rada, napora i borbe usnuo u vječni san. Vrli pokojnik rodio se god. 1813. u Svečah u ubavoj Rožnoj dolini u Koruškoj. Otac mu bijaše zvonar kod župne crkve i tkalac. Župnik Herker učio je maloga Andriju čitati, pisati i računati, te opazi, da ima dječak bistru pamet i mnogo volje k nauku. S toga se pobrinu, da ga pošlje na dalje nauke u Cjelovac, gdje je svršio gimnaziju. Po tom stupi u duhovno sjemenište i kako se je odlikovao osobitim marom za nauke, darovitošću i pobožnošću, rediše za god. 1837. već poslije navršene treće godine bogoslovije u svećenike. Bijaše 8 godina duhovnim pomoćnikom na raznim mjestima u Koruškoj, a 6 godina u Cjelovcu, gdje je napokon postao katehetom i učiteljem slovenskoga jezika na cjelovačkoj realci. Ovo je zvanje vršio punih 30 godina sve do 1882., kad no ga umiroviše.
Andrija izpunjaše u prvom redu savjesno i vjerno dužnosti svoga zvanja. Kao duhovni pomoćnik bijaše vjeran pastir povjerena si stada i navraćaše puk na pobožnost i bogoljubnost, a kao učitelj i uzgojitelj mladeži prednjačio je gojencima svojim uzornim životom, živim marom za knjigu i nauku, i žarkom ljubavi za sve, što je dobro, liepo i plemenito. No pored zvaničnih svojih dužnosti vršio je zdušno uzvišenu dužnost rodoljuba i čovjekoljuba. Već 1848 dade se na političko polje iz ljubavi prema svomu slovenskomu narodu, komu je htio izvojštiti ona prava, koja su ostali manji narodi burne one godine tražili i zahtievali. Revno dopisivaše u ljubljansku "Sloveniju", u zagrebački list „Südslavische Zeitung" i u pražke "Slav. Centralblatter". Absolutizam skučio je po svoj monarkiji narodni pokret, pa tako i kod Slovenaca. No kad je narodima monarkije opet svanuo dan ustavne slobode, počeše se Slovenci gibati, Andrija Einspieler opet stade revnovati, da se koruškim Slovencima poda narodni jezik i narodna škola. Da objasni svoje nazore i načela, osnova god. 1861. njemački list "Stimmen aus Innerösterreich".
God. 1863. izabraše ga poklisarom u Velikovcu. U saboru stade otvoreno i uporno tražiti prava za koruške Slovence i zahtievaše, da im se škola uredi i osnuje na crkveno-narodnom temelju. Iste ga godine osudi sud na mjesec dana zatvora radi njekoga dopisa u listu njegovu, pošto nije htio odati pisca. Radi te kazne izgubi pravo zastupničko.
Tako su koruški Slovenci izgubili u saboru svoga neustrašivoga branioca. Izdavao je nadalje njem. list "Draupost" i " Slovenca", koje je listove državna vlast plienila i progonila. Bio je još zastupnikom u saboru god. 1871. i 1880. Kod svake zgode zagovarao je porabu materinskoga jezika u školi. No Einspieler se uzalud naprezao i borio jer oporni Niemci niesu htjeli da slovenskomu narodu dadu ono, što ga po Bogu i po pravu ide. God 1882. utemelji novi list "Mir", koji je sve do svoje smrti uredjivao. U ovom je listu poučavao slovenski puk, budio narodnu sviest i odbijao navale protivnika. Umio je vrlo vješto pisati za narod. U svojim popularnim člancima govorio je, što no je rieč, narodu od srca k srcu, upućivao ga na dobro i tješio u nevolji poput brižna oca i najiskrenijega prijatelja, koji je narodu svomu poklanjao svu svoju ljubav i sve sile uma i tiela svoga.
Pored toga radio je na književnom i pedagožkom polju. Uz biskupa Slomšeka Einspieler je glavni osnivač "družtva sv. Mohora", koje je već u prvom početku imalo zadaću, da širi prosvjetu i da utvrdjuje puk slovenski u svetoj vjeri. Einspieler bijaše od prvoga početka duša ovomu blagotvornomu družtvu, koje se je po svoj Sloveniji liepo razgranilo, te je lani brojilo preko 35.000 članova. Velike su i silne njegove zasluge za ovo društvo, koje je svim žarom svoga plemenitoga srca prigrlio i svom pomnjom njegovao, pa se nije plašio ni kakva truda ni napora, da ga podigne i razširi.
God. 1852. osnova mjesečni list »Školski prijatelj", u kojem je tumačio zornu obuku u školi i više liepih pedagožkih članaka objelodanio. Iza toga je izdavao "Slovenskoga prijatelja", koji je list bio namienjen slovenskomu svećenstvu, koje je u njem nalazilo zdrave pouke i liepih propoviedi. Napisao je i izdao "Jedro kršćanskoga nauka" i više drugih spisa.
Radio je i nastojao i na socijalnom polju. God. 1855. utemelji u Cjelovcu "družtvo katoličkih radnika", kojemu je god. 1879. za 3200 for. kupio zemljište, da sagradi vlastitu kuću. Na poticaj njegov osnuje se god. 1864. cjelovačka čitaonica, a g 1869. "Katoličko političko družtvo", koje je podupiralo težnje Slovenaca.
Ovo je družtvo dva puta izdalo njegov spis "Politični katekizam za Slovence" , u kojem liepim načinom razlaže, što je politika i kakvom politikom treba da se bave Slovenci. Ovo je u kratko ocrtano djelovanje i rad Andrije Einspielera, koji je evo sav svoj život sproveo u neumornoj borbi i neutrudivu nastojanju oko boljka i napredka svoga miloga naroda. To su dobro uvidjali Slovenci, s toga su ga osobito štovali i cienili, i rek bi idealno obožavali kao svoga pravoga oca i najvećega dobrotvora. Svojim čelik-značajem, divnim poštenjem i vanrednom marljivošću bijaše Einspieler uzor i izgled svima za života, a bit će jamačno i poslije smrti, jer uspomena takih muževa ostaje trajna u narodu, te se od koljena na koljeno prenosi u pozno potomstvo. Na njem se divno izpuniše krasne rieči slovenskoga pjesnika: "Dolžan ni samo, kar veleva mu stan, Kar more, to mož je storiti dolžan''.

s073 Br. 5 5530 Vienac1888 Andrija Einspieler Andrej 13. studenoga 1813. Feistritz im Rosental, Austrija - 16. siječnja 1888., Klagenfurt, Austrija Vienac Zabavi i pouci Tečaj XX Urednici V. Klaić i M. Maravić u Zagrebu Tisak Dioničke tiskare




Post je objavljen 29.01.2017. u 19:15 sati.