Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Holokaust u slikama

Na današnji dan, 27.1.1945. godine, savezničke snage su oslobodile Auschwitz, najveći nacistički logor za istrebljivanje "rasno inferiornih" ljudi (Židova, Roma, Slavena, Homoseksualaca i sličnih...). Taj datum se obilježava kao dan sjećanja na žrtve Holokausta.

Za vrijeme nacističke Njemačke, djelovalo je na podučju cijele Europe koja je bila pod njemačkom okupacijom, mnogo logora (što tranzitnih, koncentracijskih, radnih ili logora za istrebljiivanje). Tada su i nastale vrlo uznemirujuće fotografije koje prikazuju razmjere Hitlerovog "Konačnog rješenja".

(UPOZORENJE: Uznemirujući prizori!)
Holocaust Photos
36 Holocaust images you have to see

PORTRETIST IZ AUSCHWITZA

Za vrijeme svoga boravka u Auschwitzu (i prije nego je prebačen u drugi logor), kao službeni logorski fotograf radio je poljski zatvorenik Wilhelm Brasse, i bio zadužen za snimanje identifikacijskih fotografija zatvorenika, kao i drugih stvari poput medicinskih eksperimenata. Nakon oslobođenja, više nikada nije fotografirao jer su ga progonila sjećanja iz logora. O njegovom snimljen je dokumentarni film "Portretist"

(Kompletni film, na Poljskom, nažalost bez prijevoda)
Portrecista (Portretist)

ANNE FRANK

Jedan dokument iz tog vremena svakako je dnevnik djevojčice Anne Frank koja se zajedno sa svojom obitelji, dvije godine skrivala od nacista u Amsterdamu, i koja je u svome dnevniku opisala što je vidjela i doživjela. Nažalost, ona i njena obitelj su otkriveni te poslani u logore. Umrla je u logoru Bergen-Belsen nekoliko tjedana prije kraja rata.

No uz njen dnevnik, rat su preživjele i njene obiteljske fotografije, te čak i jedan video isječak.

Anne Frank - A Life In Pictures
Anne Frank: the only existing film images
(djevojčica na lijevom prozoru, na 0:10)



Post je objavljen 27.01.2017. u 00:01 sati.