Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

RAW vs. JPEG

U digitalnoj fotografiji se često vode polemike u koji format datoteka je bolji. RAW ili JPEG. Većina današnjih naprednijih aparata omogućava snimanje u JPEG, RAW ili pak u oba formata istovremeno (JPEG+RAW). I dok jedni tvrde kako JPEG format "ne valja" i da ga koriste "amateri" i "neznalice", te da se "mora" snimati u RAW formatu, s druge strane ima onih koji smatraju da je inzistiranje na RAW formatu pretjerano, te da je JEPG sasvim dovoljan.


Inače, razlika je u tome što su JPEG datoteke u aparatu obrađene i prema parametrima (određenim od strane korisnika) obrađene i komprimirane slikovne datoteke, dok je RAW datoteka "sirovi" zapis onoga što vidi senzor u trenutku snimanja, bez ikakve dodatne obrade u aparatu i bez ikakve kompresije (kompresijom se inače gubi dio podataka).

Dijagram razlike između jpeg-a i raw-a

No slično kao i pitanje je li bolji film ili digitalija, tako i u ovom slučaju ono što je prednost jednog, mana je drugoga i obratno...


JPEG

Prednosti:
* gotova slika odmah iz aparata; zgodno za one koji nemaju namjeru ili potrebu pretjerano obrađivati fotografije nakon snimanja.
* manja veličina datoteke; manji utrošak prostora na medijima za pohranu, pa je moguće snimiti i pohraniti više slika.
* daje sasvim upotrebljive rezultate ako se prilikom snimanja "iz aparata" pogodi ekspozicija i balans bijele boje.
* jpeg format prepoznaju više-manje svi programi za obradu slika

Mane:
* ograničene mogućnosti naknadne obrade po pitanju poravljanja ekspozicije ili balansa bijele boje; previše "čaćkanja" u obradi degradira kvalitetu slike.
* kod većih kompresija datoteke pojavljuju se artefakti i tzv. posterizacija

RAW

Prednosti:
* veća fleksibilnost po pitanju naknadne obrade
* omogućava podešavanje ekspozicije, balansa bijele boje i naknadno, prilikom obrade.
* nema kompresije datoteke, tako da se ne gube slikovni podaci

Mane:
* nakon snimanja je svaku sliku potrebno obraditi, i pretvoriti i neki drugi format (npr. jpeg, tif, png ...) da bi je se moglo koristiti
* velike datoteke (3-4 puta veće od jpeg-a), potrebno više mjesta za pohranu datoteka
* zbog većih datoteka, kod "rafalnog" snimanja, može se snimiti manje snimaka nego ako se snima u jpeg formatu, a samo spremanje snimaka dulje traje.
* ponekad stariji programi za obradu ne prepoznaju određene raw datoteke, pa je potrebno nabaviti dodatne programe ili "plug-in"-ove da bi ih se moglo obraditi.

Post je objavljen 23.01.2017. u 11:33 sati.