Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Projekti "52" i "365"

Pojedini fotografi ponekad sami sebi zadaju određene projekte. Najčešće su to "projekt 52" ili "projekt 365". Brojka označava broj dobrih fotografija koje bi trebali snimiti u godini dana. Kod "projekta 52" to bi trebalo značiti jednu dobru fotografiju u tjedan dana, a kod "projekta 365" jednu dobru fotografiju svaki dan. Međutim u takvim projektima postoje određene zamke.

Kada se određuje svojevrsna "kvota" po pitanju broja snimljenih fotografija, to može rezultirati kontraefektom, na način da se projekt svede upravo na puko ispunjavanje brojčane kvote, odnosno vođenje računa o kvantiteti, a ne kvaliteti samih snimaka.

Kod "projekta 52" još donekle ima "lufta" da se u tjedan dana snimi i odabere jedna dobra fotografija, što može rezultirati donekle zanimljivim krajnjim rezultatima, ali kod "projekta 365" gdje je svaki dan potrebno imati jednu kvaitetnu snimku, to je puno teže, te je veća vjerojatnost da će se sve svesti na puko ispunjavanje kvote, a fotografije u najbolju ruku biti tek osrednje.

Isto tako, puko ispunjavanje kvote, nije nikakva garancija da će fotograf zbog toga napredovati po pitanju svojih fotografskih vještina.

Inače, poznati fotograf Ansel Adams jednom prilikom izjavio kako je "12 značajnih fotografija u jednoj godini dobar ulov." Drugim riječima, kvaliteta bi svakako trebala biti važnija od kvantitete.

Post je objavljen 15.01.2017. u 00:01 sati.