Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Kodachrome je mrtav, živio Kodachrome?

Pojavile su se glasine o tome da bi se moglo dogoditi ponovno pokretanje proizvodnje kultnog Kodakovog Kodachrome filma.

Kodak ‘Investigating What it Would Take’ to Bring Back Kodachrome

Inače, Kodachrome film se prvi put u prodaji pojavio 1935. godine i ubrzo zamjenio do tada korištene i popularne postupke za dobivanje kolor fotografija. Bio je vrlo popularan zbog svojih prilično realističnih i zasićenih boja. (Poznata fotografija Afganistanske djevojčice snimljena je upravo na Kodachrome film.)

Međutim, glavni problem Kodachrome filma bilo je njegovo razvijanje, koje je bilo vrlo komplicirano u usporedbi s ostalim filmovima ("običnim" dijapozitivima, kolor i crno-bijelim filmovima). Za razliku od drugih filmova, emulzija Kodachrome filma u sebi ne sadrži bojilo, već ga se dodaje u emulziju u samom procesu razvijanja. Zbog toga se sam postupak razvijanja kodachrome filma (poznat u fotografskim krugovima kao K-14 proces), sastoji od čak 17 faza i zahtjeva posebnu mašineriju. U usporedbi s njim postupci razvijanja "običnih" dijapozitiva (E-6), kolor negativa (C-41) i običnog crno-bijelog negativa su puno jednostavniji (manje faza u procesu razvijanja, i moguće ih je, za silu, razviti i u običnoj dozi za razvijanje).

To je (zajedno sa pojavom i napredovanjem digitalne fotografije) bio i jedan od razloga zbog kojeg je s vremenom počeo gubiti na popularnosti, a što je na kraju i dovelo do gašenja proizvodnje 2009. godine.

Inače Kodak je nedavno najavio i ponovo pokretanje proizvodnje Ektachrome filma

Post je objavljen 12.01.2017. u 00:01 sati.