Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcind

Marketing

Zimski uspon na Klek

Za prvi veći planinarski izlet u godini puno društava odabere Klek (1181 m) koji već tradicionalno organiziraju planinari HPD-a „Klek“ iz Ogulina, i zove se "Novogodišnji" jer je prvi u Novoj godini, a pošto već dugo nisam bio gore priključio sam se ekipi iz PD Kamenjak. Iz Rijeke je krenuo pun autobus sa 45 planinara prema Ogulinu i Bjelskom odakle smo krenuli na vrh Kleka a zatim se vratili u Ogulin gdje smo razgledali Zavičajni muzej u kome se nalazi i alpinistička zbirka.
Klek se smatra kolijevkom hrvatskog planinarstva i alpinizma, zabilježeno je kako se već 1838. godine na Klek penje saski kralj i botaničar Friedrich August II u pratnji ogulinskog časnika Josipa Jelačića, kasnijeg hrvatskog bana.
Nakon uspona na Klek 1874. godine, dr. Johanes Frischauf, sveučilišni profesor iz Graza, sastao se u Ogulinu sa književnicima Budom Budisavljevićem, Vladimirom Mažuranićem, (sinom hrvatskog bana Ivana Mažuranića, a u ono doba planinari su bili uglavnom znanstvenici, književnici i drugi učeni ljudi uz pratnju domaćih vodiča, pastira, lovaca i drugih). Taj sastanak je bio poticaj osnivanju HPD-a iste godine u Zagrebu.

Ovaj put je Klek opravdao naziv "Zimski uspon" jer je sve bilo pod snijegom, a i padao je lagano cijelo vrijeme uspona. Dobro se išlo po utabanoj stazi, a obzirom na temp. od oko -12°C, kasnije nešto toplije, snijeg je bio suh i nije se lijepio za cipele. I kod polaska na uspon u mjestu Bjelsko nije moglo proći bez klečke vještice, ova i nešto kuha.Ove dvije cure su skupa ponesle veliku cjepanicu koja će dobro doći za grijanje u domu.


Je li ovo maskirana vještica?


Natpis gdje piše kako je ovdje carstvo klečkih vještica.


Planinarski dom pod Klekom gdje smo stigli za sat vremena, kako i piše.


Grijali smo se i uz ovaj otvoreni kamin kraj doma jer je hladno dok se stoji, a u domu je bila velika gužva.


Nakon odmora, marende i čaja većina kreće prema vrhu Kleka. O pravoj zimi govore i ove debele ledene sige.


Do vrha ima nekoliko strmih dijelova.


Ovdje se pomažemo uz postavljene konope.
Još malo do vrha.


Slikanje na vrhu.


I povratak.


Fotke za povećati: Pogled na vrh Kleka sa planinarima i sa dijela staze na dio sela Potok Musulinski nedaleko sela Bjelsko odakle smo krenuli.

Post je objavljen 09.01.2017. u 18:30 sati.