Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Kako putovati...

...na izložbe, radionice i ostala slična fotografska druženja?

Izložbe fotografija, fotografske radionice i ostala slična fotografska druženja, okupljanja i događanja, sastavni su dio svakog ozbiljnijeg bavljenja fotografijom.

I dok takvi događaji koji se održavaju u nečijem matičnom gradu, mjestu ili selu nisu problem, za sve one u drugim gradovima ili mjestima, pogotovo ako su udaljeniji, postavlja se pitanje kako, odnosno čime, putovati. pogotovo ako se radi o nekome tko ima običaj sa sobom nositi popriličnu količinu fotografske opreme.

Naravno, uvijek postoji i težnja da troškovi puta po osobi budu što manji, s obzirom da tu uvijek postoje i drugi neizbježni troškovi poput kotizacija, ulaznica, hrane, pića itd. Uz to, jedan od faktora je i količina opreme koju se nosi.

Tako postoji nekoliko prihvatljivih opcija prijevoza, a o pojedincu ovisi koji od tih načina će koristiti s obzirom da sve imaju neke prednosti i mane:

Bicikl
Ispada kao najjeftiniji oblik putovanja, ali je ujedno i najsporiji, te nije baš podesan za duža međugradska putovanja, osim ako netko nije žešći mazohist, pa je voljan biciklirati nekoliko sati ili čak i nekoliko dana do odredišta (pogotovo još ako ga zadese i nepovoljni vremenski uvjeti). Uz to, nije baš zgodan način ako se nosi puno foto-opreme, iako ima onih koji bez pardona bicikliraju sa foto-ruksacima i stativima na leđima, u svim vremenskim uvjetima.

Autostop
Autostop može biti vrlo ekonomičan način prijevoza do mjesta održavanja seminara, no i vrlo nepouzdan; može se dogoditi da se dugo vremena nitko ne zaustavi, ili pak treba nekoliko puta presjedati (jer dobronamjerni vozač koji je odlučio stati ne ide skroz do željenog odredišta). Tu ipak treba imati na umu i to da ima pojedinih vozača koji od autostopera očekuju neku novčanu naknadu.

Automobil ili kombi
Zapravo predstavlja najfleksibilniji način putovanja, no ponekad nema financijske računice ako njime na dulje relacije putuje samo jedna osoba. No ako putuje više ljudi, tada računica troškova puta može ispasti vrlo povoljna, zbog toga što se troškovi goriva i cestarine dijele sa brojem osoba u automobilu ili kombiju - na kraju po osobi može ispasti i jeftinije nego da se putuje npr. autobusom ili vlakom.

Autobus
Ako se radi o redovitim autobusnim linijama, tu manje-više vrijedi sve ono što vrijedi kao i kod putovanja vlakom. Ovakav se način putovanja isplati i u slučajevima ako putuje veća grupa ljudi; moguće je od određenih prijevoznika unajmiti minibus zajedno s vozačem, a cijena putovanja po soobi se kalkulira prema kilometraži i broju putnika; tako da na kraju pojedinačna cijena može ispasti vrlo povoljna. Što se oprem tiče, bolje ju je nositi sa sobom u kabinu (ako je nema previše) nego je ostavljati u bunkeru (pogotovo ako bus ima i međustanice, da netko od putnika koji se iskrcavaju ne bi slučajno ili "slučajno" odnio torbu s opremom).

Vlak
Kako su svi veći gradovi uglavnom dobro povezani željezničkim linijama, vlak predstavlja prihvatljivu opciju prijevoza. Tu jedini problem može biti u rasporedu vožnje vlakova (npr. neke linije ne prometuju svaki dan, ili pak stižu u neodgovarajuće vrijeme - prerano ili prekasno). Inače, vlakovi znaju biti posebno nezgodni po pitanju fotografske opreme, pogotovo na dužim rutama gdje se podrazumjeva i spavanje u vagonu; onaj tko putuje sam, i nema nekoga da pazi, najsigurnije je ruksak, torbu ili kofer s opremom (doslovno) staviti pod glavu umjesto jastuka.

Avion
Avion je brz, komforan i (barem statistički) siguran. No često je vrlo skup u usporedbi sa drugim oblicima prijevoza, (osim ako se ne putuje nekom "niskotarifnom" kompanijom). Problem može predstavljati veća količina foto-opreme, jer sve što ne stane u ručnu prtljagu (koja se unosi u putničku kabinu) mora putovati u bunkeru aviona, a to može biti određeni rizik (od oštećenja, pa do gubljenja prtljage).

Naravno, osim odabira samog načina putovanja, tu je svakako i način snalaženja u prostoru, pogotovo kad se putuje u nepoznato. Svakako nije na odmet ili putovati s nekime tko zna put, ili pomoću plana grada, autokarte, Google mapsa, GPS navigacije ili neke slične metode prije puta detaljno provjeriti kako stići do odredišta.

Post je objavljen 08.02.2017. u 00:01 sati.