Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nachtfresser

Marketing

Zbirka poezije Radovana Tadeja "Astralije"



Točno kad treba, u vrijeme blagdana koje krstijan poput Tadeja najviše štuje, dočekao me u sandučiću jedan najlješih ovozemaljskih darova, zbirka poezije nekadašnjeg kolege i prijatelja. Obradovalo me i prijatno iznenadilo, to je nešto sasvim drukčije od onog što je Radovan do sad objavljivao, sve koliko znam na čakavskom narječju, etablirao se u tom krugu, izašao i u Stojevićevoj antologiji, ali to ga nije zadovoljilo. Istina još uvijek ga ne napušta žal za vremenima kad su "žene lijegale s muževima/za prvog mraka a budili ih/pijetlovi zagrljene zorom", no ove su mu pjesme, pisane uglavnom štokavštinom, ipak usmjerene ka dalekoj budućnosti "za neke zvjezdoplovne naraštaje".
Pjesnik se kreće graničnim stazama života, jezika i razumijevanja, ne slučajno jednu pjesmu posvećuje i poznatoj astrofizičarki i poetesi R.J.Š..Rubovi su to između života i smrti, arkama koje vječno voze nepreglednim prostranstvima, ljude putnike sa svim njihovim slabostima, baštinjenih od predaka. U najboljim dijelovima knjige Tadej se ipak spretno izvlači iz okova tradicije koji ga tako nemilosrdno drže, da čak i u pjesničkoj oporuci ne želi biti pokopan bitno drukčije od svojih predaka. Tu mi je ipak bliži jedan drugi pjesnik, naš bloger Babl-Pero Kvesić, koji si je za oproštaj poželio mažoretkinje, koliko god osobno, ja autor ovog osvrta, bio protiv svake uniforme.
Preporuka: svakako čitati ako uspijete doći do nje, knjiga izuzetno prikladna za dar bliskim osobama. Poslao sam upit pjesniku preko poruke na fejsu, kako se knjiga može naručiti, no on očito, nepraktičan kao sva "čuđenja u svijetu", svoj profil obilazi jednom u par mjeseci, a broj njegovog mobitela je meni pak jednostavno nestao iz memorije.

Post je objavljen 07.01.2017. u 08:14 sati.